Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυσκολεύονται να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και πιθανότατα θα αναβάλλουν τη συμφωνία για το θέμα μέχρι να συμφωνηθεί ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Κύπρος και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση για πλαφόν, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνεχιζόμενες συνομιλίες. Οι κυρώσεις στην ΕΕ απαιτούν ομοφωνία, δίνοντας σε κάθε έθνος αποτελεσματικό βέτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συναντήθηκε με τα κράτη – μέλη το Σαββατοκύριακο για να προσπαθήσει να βρει έναν συμβιβασμό. Οι χώρες ενδέχεται να πιέσουν για μια προκαταρκτική συμφωνία πριν από την άτυπη συγκέντρωση των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου.

Η ΕΕ προσπαθεί να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση την περασμένη εβδομάδα και άρχισε να διεξάγει δημοψηφίσματα που καταδικάστηκαν από τον ΟΗΕ για την προσάρτηση των περιοχών της Ουκρανίας που εξακολουθεί να κατέχει. Άλλα μέτρα που συζητούνται περιλαμβάνουν ελέγχους εισαγωγών διαμαντιών και απαγόρευση ορισμένων προϊόντων χάλυβα.

Ηλεκτρονική απαγόρευση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα 27 κράτη – μέλη ήταν επίσης πιο κοντά στο να υποστηρίξουν μια πρόταση για περιορισμό της εξαγωγής στη Ρωσία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται σε όπλα,  λέει το Bloomberg.

Τα κράτη – μέλη υποστηρίζουν ότι ο περαιτέρω περιορισμός της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για όπλα εναντίον της Ουκρανίας είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να χτυπήσει τον ρωσικό στρατό, ιδιαίτερα καθώς η Μόσχα χρειάζεται περισσότερα όπλα για τους έως και 300.000 επιπλέον άτομα που επιδιώκει να επιστρατεύσει.

Η πίεση της ΕΕ για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο θα ευθυγραμμίσει το μπλοκ με την προσπάθεια των ΗΠΑ να μην επιτρέψουν στο κόστος του αργού να εκτοξευθεί και να συνεισφέρει στα έσοδα της Μόσχας από τις πωλήσεις ενέργειας. Οι G-7 κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το ανώτατο όριο νωρίτερα αυτό το μήνα και η επιτροπή δήλωσε ότι θα εργαστεί για την εφαρμογή της πρότασης.

Πολλές λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να διευθετηθούν, συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος που θα ορίσουν οι σύμμαχοι. Οποιαδήποτε μέτρα θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ πριν από τις 5 Δεκεμβρίου, όταν ισχύουν προηγουμένως μέτρα της ΕΕ που απαγορεύουν την εισαγωγή θαλάσσιου πετρελαίου καθώς και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά του.

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Τον Ιούνιο, τα 27 έθνη του μπλοκ δαπάνησαν εβδομάδες παζαρεύοντας τους όρους των σημερινών μέτρων για το πετρέλαιο, τα οποία περιλαμβάνουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου, εξαίρεση στις παραδόσεις αγωγών και απαγόρευση παροχής υπηρεσιών, όπως η ασφάλιση, στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι ΗΠΑ πιέζουν να χαλαρώσουν αυτές οι απαγορεύσεις λόγω των φόβων ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

Παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα καθεστώς ανώτατου ορίου τιμών, ιδιαίτερα καθώς ορισμένοι από τους μεγαλύτερους αγοραστές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, δεν έχουν συμφωνήσει να επιβάλλουν κυρώσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και αν πολλοί αγοραστές δεν ενταχθούν επίσημα στον συνασπισμό, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα ως μόχλευση στις διαπραγματεύσεις για συμβόλαια με τη Μόσχα για να διαπραγματευτούν χαμηλότερες τιμές.

Η υιοθέτηση του ανώτατου ορίου θα απαιτούσε επίσης από τα κράτη – μέλη να παραμερίσουν τα εθνικά συμφέροντα υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Οι χώρες της ΕΕ που κέρδισαν εξαιρέσεις για το πετρέλαιο που παραλαμβάνουν μέσω των αγωγών τους θέλουν να διασφαλίσουν ότι αυτοί θα παραμείνουν άθικτοι, ενώ οι χώρες που εισάγουν μέσω θαλάσσης θα μπορούσαν να επιδιώξουν να συνδέσουν το ανώτατο όριο τιμών με σημερινό προβλεπόμενο πλήρες εμπάργκο στις θαλάσσιες παραδόσεις, προκειμένου να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού. Οι ναυτικές  χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, θα μπορούσαν επίσης να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τις αντίστοιχες βιομηχανίες τους από τα μέτρα.

Πηγή: Bloomberg

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης