Γραπτώς θα επιδώσει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στον γγ των Ηνωμένων Εθνών, Αντ. Γκουτέρες, στη συνάντηση που θα έχουν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ημικρατικού καναλιού ΡΙΚ, σκοπός είναι «η μεταφορά στον γενικό γραμματέα της αποφασιστικότητάς μας για λύση». «Δεν μπορεί να οδηγηθούμε σε έναν υψηλού επιπέδου διάλογο απροετοίμαστοι», ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συναινέσει σε συνέχιση του διαλόγου μόνο εάν η Τουρκία αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες. «Εάν η Τουρκία ανταποκριθεί, όπως και εμείς, θετικά, εναπόκειται στον γενικό γραμματέα να αναλάβει πρωτοβουλία» σημείωσε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα συνάντησης με το Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε ότι αυτό που έχει σημασία είναι μία ενδεχόμενη συνάντηση να έχει ουσία.
Επίσης, τόνισε ότι από την Τουρκία εξαρτάται ο τερματισμός των εγγυήσεων των παρεμβατικών δικαιωμάτων και η απόσυρση του κατοχικού στρατού, λέγοντας ότι αξιοποίησε στο έπακρον τις θέσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, υποβάλλοντας τις δικές του προτάσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης, επικαλούμενος πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου του 2005, επισήμανε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε αποδεχεί την εκ περιτροπής προεδρία εδώ και 20 χρόνια. Εξάλλου, υπογράμμισε, ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί που δεν την αποδέχθηκε όταν υπέβαλε τη σχετική πρόταση στο Κραν Μοντανά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης χαρακτήρισε επιτυχία του Δημήτρη Χριστόφια τη διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο σε σχέση με την εφαρμογή του συστήματος της εκ περιτροπής προεδρίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης