Την άμεση παραίτηση του προέδρου της Συρίας ζήτησε εκ νέου την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος, επισημαίνοντας πως «η πτώση του είναι αναπόφευκτη», μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα επέμβασης στην ασιατική χώρα, αντίστοιχης με αυτή που πραγματοποιήθηκε στη Λιβύη και οδήγησε στην απομάκρυνση από την εξουσία του Muammar Gaddafi.

«Είναι σαφές ότι το καθεστώς του δεν έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της χώρας και αυτό είναι αποκλειστικά που οδηγεί τη Συρία προς ένα επικίνδυνο τέλος», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jay Carney.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η διεθνής κοινότητα αποτυγχάνει να παρέμβει, ωστόσο δεν στέκει άπραγη. Έχει αναλάβει δράση για να πιέσει και να απομονώσει τη Συρία κι αυτό έχει προφανές αποτέλεσμα καθώς το καθεστώς Assad χάνει τον έλεγχο της χώρας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Η.Ε., πάνω από 5.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα Μαρτίου του 2011 όταν και ξεκίνησαν οι μαζικές κινητοποιήσεις για την εκχώρηση συνταγματικών ελευθεριών. Από τις 26 Δεκεμβρίου, όταν και οι πρώτοι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου έφθασαν στη Συρία, έχουν σκοτωθεί πάνω από 500 άνθρωποι, με την κυβέρνηση να μη δείχνει διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Αντιπολίτευση.

Την Παρασκευή, τουλάχιστον 15 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων Ασφαλείας στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων μετά την ολοκλήρωση της καθιερωμένης προσευχής στην πόλη Χομς. Την ίδια στιγμή στη Δαμασκό αναφέρθηκε πως αρκετοί πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του προέδρου της χώρας, ζητώντας του μάλιστα να εντείνει τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Όπως μεταδίδει το Reuters, δυνάμεις του στρατού ετοιμάζονται να διεξάγουν επιχειρήσεις στην πόλη Ζαμπάντανι κοντά στη Δαμασκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της η συριακή Αντιπολίτευση κάλεσε την Παρασκευή τον Αραβικό Σύνδεσμο να παραπέμψει το ζήτημα της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση το να υπάρξει μια οριστική λύση για τον τερματισμό της βίας θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο καθώς η Κίνα και η Ρωσία συνεχίζουν να υποστηρίζουν έμμεσα τη Δαμασκό.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Ολοκληρώθηκε η αποστολή των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012, 02:23

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης