Μία ημέρα μετά την τραγωδία με το αεροσκάφος Τουπόλεφ-154, οι έρευνες συνεχίζονται στη Μαύρη Θάλασσα από σωστικά συνεργεία για την ανάσυρση σορών των θυμάτων. Την ίδια ώρα, το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας φαίνεται να απομακρύνεται, όπως προκύπτει και από τις επίσημες δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ρωσίας.

Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας Μαξίμ Σοκολόφ τόνισε σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας ότι «στα σενάρια για τα αίτια της τραγωδίας δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον η τρομοκρατική επίθεση», υπογραμμίζοντας ότι πλέον οι έρευνες επικεντρώνονται σε κάποιο «τεχνικό πρόβλημα ή σε ανθρώπινο λάθος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Στις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα συμμετέχουν περισσότερες δυνάμεις, αποτελούμενες από πλοία, δύτες και αεροσκάφη

«Σήμερα οι βασικές θεωρίες δεν περιλαμβάνουν την τρομοκρατία, έτσι υποθέτουμε πως είτε τεχνικά προβλήματα είτε ένα λάθος του πιλότου μπορεί να είναι η αιτία (σ.σ. του δυστυχήματος). Ωστόσο, τονίζω ότι μόνον μία έρευνα με τη συμμετοχή της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Άμυνας θα δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη» εξήγησε σε δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε, από τη μεριά του, ότι η εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή αιτία για τη συντριβή του αεροπλάνου. «Οι ερευνητές εξετάζουν όλες τις υποθέσεις. Επί του παρόντος, καμιά εκδοχή δεν διαφαίνεται ξεκάθαρα. Είναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι με βεβαιότητα. Αλλά όπως γνωρίζετε, η τρομοκρατική ενέργεια δεν περιλαμβάνεται στις κύριες εκδοχές που εξετάζουμε» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικοί και σχολιαστές, πάντως, μιλούν περισσότερο για την παλαιότητα του μοντέλου του αεροσκάφους παρά για την πιθανότητα μιας επίθεσης.

«Χτενίζουν» τη Μαύρη Θάλασσα

Στις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα συμμετέχουν περισσότερες δυνάμεις, αποτελούμενες από πλοία, δύτες και αεροσκάφη. Συνολικά 47 πλοιάρια και πέντε ελικόπτερα «χτενίζουν» ήδη την περιοχή που φέρεται να συνετρίβη το Tu-154, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Έντεκα πτώματα και περισσότερα από 150 κομμάτια του αεροπλάνου έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με το TASS, τα 10 από τα 11 πτώματα καθώς και 86 ανθρώπινα μέλη μεταφέρθηκαν σήμερα με στρατιωτικό αεροπλάνο στη Μόσχα.

Δεν έχουν βρεθεί τα «μαύρα κουτιά»

Εν τω μεταξύ η αγωνία παρατείνεται, καθώς προς το παρόν δεν έχει καταστεί δυνατός ο εντοπισμός των «μαύρων κουτιών», τα οποία θα ρίξουν φως στο μυστήριο της τραγωδίας. Οι έρευνες έχουν διευρυνθεί έως έξι χλμ. ανοικτά των ρωσικών ακτών, δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Πάβελ Ποπόφ.

Συνολικά, 3.500 και πλέον άτομα, συμμετέχουν στις έρευνες.

​Ένας πιλότος βγήκε για λίγο από το Tu-154 για να επιτηρήσει τον ανεφοδιασμό, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASSΤο αεροσκάφος επρόκειτο να προβεί σε ανεφοδιασμό στην πόλη Mozdok της Βόρειας Οσσετίας, ωστόσο λόγω κακών καιρικών συνθηκών το Toυπόλεφ ανακατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο της πόλης Adler, κοντά στο Σότσι. «Ως εκ τούτου, κανείς δεν γνώριζε εκ των προτέρων ότι το αεροπλάνο θα ανακατευθυνόταν και θα ανεφοδιαζόταν από το εν λόγω αεροδρόμιο» ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

Έπειτα από την άφιξή του στο Σότσι για ανεφοδιασμό «μόνον δύο συνοριοφύλακες και ένας τελωνειακός πλησίασαν το αεροπλάνο, ενώ ένας πιλότος βγήκε για λίγο από το Tu-154 για να επιτηρήσει τον ανεφοδιασμό» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Στο αεροπλάνο που συνετρίβη δύο λεπτά και 44 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του από το Σότσι, επέβαιναν μεταξύ άλλων 64 μέλη της Χορωδίας του Κόκκινου Στρατού, που πήγαιναν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά με τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στη Συρία. Η είδηση της αεροπορικής τραγωδίας πάγωσε τη Ρωσία. Η χορωδία «Ensemble Alexandrov», γνωστή για τις πολύ πετυχημένες περιοδείες της σε όλο τον κόσμο, θεωρείται ένα από τα σύμβολα της χώρας, μια εθνική περηφάνια.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε τη σημερινή, ημέρα πένθους «σε όλο το έδαφος της Ρωσίας» και ζήτησε τη διεξαγωγή «προσεγμένης έρευνας για να διαπιστωθούν τα αίτια της καταστροφής».

Η τελευταία φωτογραφία του αεροπλάνου πριν τη μοιραία απογείωση



Πατήστε εδώ για το χρονικό της τραγωδίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης