Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) θα βρεθεί στο επίκεντρο των εργασιών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης του σημερινού Eurogroup που συνεδριάζει το απόγευμα στο Λουξεμβούργο, εν όψει της συνόδου κορυφής.

Ωστόσο, η οριστική απόφαση για το θέμα θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαβουλεύσεων για τους κανόνες εξυγίανσης των τραπεζών. Όπως αναμένεται, το Eurogroup θα ζητήσει από τον κ. Στουρνάρα να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους εταίρους για τις συζητήσεις που είχε η κυβέρνηση με την τρόικα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης για την πορεία του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει συζήτηση και για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε κατ’ ουσίαν ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ δεν διαφωνούν με τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, ωστόσο οι ενστάσεις τους αφορούν στην απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ, η οποία ελήφθη χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, αναμένεται να ζητηθεί σήμερα από τον κ. Στουρνάρα να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς στο δημοσιονομικό πεδίο φαίνεται ότι η χώρα πάει καλά.

Διαφωνίες για τη διάσωση των τραπεζών

Έως το βράδυ της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φάνηκε να παραμένουν στις αντικρουόμενες θέσεις τους για τους κανόνες που πρέπει να διέπουν μελλοντικά τη στήριξη και τη διάσωση τραπεζών στην Ευρωζώνη. Η γερμανική τηλεόραση επιβεβαιώνει ότι ζητούμενο για το Βερολίνο είναι μία συγκεκριμένη σειρά ικανοποίησης των πιστωτών σε περίπτωση πτώχευσης: πρώτοι θα καλούνται στο ταμείο οι ιδιοκτήτες της τράπεζες, θα ακολουθούν οι μεγάλοι πιστωτές, στη συνέχεια οι καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ και τελευταίοι οι φορολογούμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου ότι «ακόμα δεν έχουμε κοινή γραμμή στο ζήτημα αυτό και καλό θα ήταν να μην έχουμε υπερβολικές προσδοκίες».

Ζητούμενο παραμένουν και οι κοινοί κανόνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ιδιαίτερα το ερώτημα, αν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Διάσωσης (ESM) θα χρηματοδοτεί με αναδρομική ισχύ τις τράπεζες που έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί, μεταξύ αυτών και οι ελληνικές. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες εκτιμούσαν το βράδυ της Πέμπτης ότι μπορεί να επιτευχθεί μία κατ’ αρχήν συμφωνία στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά θεωρείται λιγότερο πιθανή μία συμφωνία στο ζήτημα της αναδρομικής ισχύος.

Έμμεση απομείωση του ελληνικού χρέους;

Την ίδια ώρα, μουδιασμένα αντιδρούν οι Ευρωπαίοι εταίροι στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καθώς δεν είναι διατεθειμένοι να ξανανοίξουν το ζήτημα διαπραγμάτευσης του μνημονίου για την Κύπρο. Ο ίδιος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε μιλήσει χθες για κάποιες επουσιώδεις αλλαγές, αποκλείοντας έτσι νέα διαπραγμάτευση και βασικές τροποποιήσεις.

Στο σημερινό Eurogroup δύο είναι οι βασικές παράμετροι συζήτησης: πρώτον, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός για την εξυγίανση τραπεζών και δεύτερον το πώς και αν το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (ESM) θα χρηματοδοτήσει με αναδρομική ισχύ τις τράπεζες που έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί. Εάν τελικά αποφασιστεί αυτό, τότε ο ESM θα επωμιστεί ένα μέρος των 50 δισ. ευρώ που είχε δανειστεί η Ελλάδα για τις τράπεζές της, κάτι που συνεπάγεται έμμεση απομείωση χρέους.

Τελικές αποφάσεις, πάντως, για το αν θα γίνει απομείωση και ποια θα είναι αυτή θα ληφθούν το φθινόπωρο του 2014.

«Όχι» της Ευρωζώνης στην Κύπρο

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απορρίπτουν το αίτημα της Κύπρου για πρόσθετη βοήθεια.
«Αυτό δεν θα ήταν καλό για την Κύπρο, γιατί τα δάνεια θα πρέπει και να αποπληρωθούν» δήλωσε σχετικά στο Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας ότι «το πρόγραμμα (διάσωσης) έχει υπολογιστεί σωστά με βάση τις προσδοκίες που υπάρχουν».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε ότι «μόλις συμφωνήσαμε στο πρόγραμμα της Κύπρου, σε αυτήν τη βάση θα εργαστούμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ λέει ότι «δεν βλέπει εναλλακτική λύση για την Κύπρο που να είναι καλύτερη από τα όσα είχαν συμφωνηθεί έπειτα από πολύ κόπο», ενώ και ο ομόλογός της από το Λουξεμβούργο Λουκ Φρίντεν επισημαίνει: «Το σημερινό πακέτο για την Κύπρο ήταν ένας συμβιβασμός και είναι, νομίζω, μάλλον απίθανο να τεθεί υπό αμφισβήτηση αυτός ο συμβιβασμός».

Πριν από περίπου δέκα ημέρες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε αποστείλει επιστολή στις Βρυξέλλες, με την οποία ζητούσε τροποποιήσεις στους όρους διάσωσης του συμπεφωνημένου προγράμματος, ώστε ο κυπριακός λαός να έχει «μία προοπτική επιβίωσης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Ουσιαστικά, η Λευκωσία ζητεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια, για να αντιμετωπιστεί το «άνοιγμα» της Τράπεζας Κύπρου, η οποία απορροφώντας τη Λαϊκή Τράπεζα έχει επιβαρυνθεί με πρόσθετες επισφάλειες ύψους 9 δις ευρώ.

«Πράσινο φως» για την ένταξη της Λετονίας

Το βράδυ της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως για την ένταξη της Λετονίας στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οριστική απόφαση θα ληφθεί σε σύνοδο του Ecofin στις 9 Ιουλίου.

Αναλυτές κάνουν λόγο για έναν «σημαντικό οιωνό», καθώς το ευρώ αρχίζει να προσελκύει νέα μέλη, για πρώτη φορά μετά την πολυετή δημοσιονομική κρίση. «Είναι ένα σημάδι, ότι η εμπιστοσύνη προς το ευρώ αρχίζει να αποκαθίσταται» δηλώνει ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Επιφυλάξεις για την ένταξη της Λετονίας εκφράζει πάντως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή: Deutsche Welle

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης