Η γαλλική δικαστική αστυνομία καθώς και οι μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν από το απόγευμα της Πέμπτης να εντοπίσουν την περίμετρο του κρησφύγετου του Σερίφ Σεκάτ, 29 ετών, ο οποίος αιματοκύλισε το Στρασβούργο την Τρίτη το βράδυ, και να τον εξουδετερώσουν. 

Στην επιχείρηση για τον εντοπισμό του μαροκινής καταγωγής Γάλλου συμμετείχαν πάνω από 700 αστυνομικοί και στρατιωτικοί, ενώ πάνω από το Στρασβούργο πετούσαν δύο ελικόπτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δράστης εντοπίστηκε και στη συνέχεια εξουδετερώθηκε από άνδρες των ειδικών δυνάμεων (BST) της αστυνομίας λίγο πριν τις 22.30 ώρα Ελλάδας, στη Rue Lasarete 74, στο Νεντόρφ. Δεν έχουν ανακοινωθεί άλλες λεπτομέρειες για την τελική επίθεση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ακούστηκαν 3 με 4 πυροβολισμοί. Σύμφωνα με το France Info, ο καταζητούμενος κρυβόταν σε μια αποθήκη στο Πλεν-ντε-Μπουσέρ, στη συνοικία Μεϊνό, πολύ κοντά στο Νεντόρφ, ενώ ήταν εκείνος που πυροβόλησε πρώτος εναντίον ενός περιπολικού της αστυνομίας.

Ο Σερίφ Σεκάτ φέρεται να πλησίασε μια γυναίκα που τον αναγνώρισε από το τραύμα που έφερε στο μπράτσο του και είχε αποκτήσει από προηγούμενη εμπλοκή με αστυνομικούς. Κάλεσε έτσι την αντιτρομοκρατική υπηρεσία που έσπευσε αμέσως στην περιοχή του Νεντόφ. Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων τον εντόπισαν και τον εξουδετέρωσαν.

Video που δείχνει τον Σερίφ Σεκάτ νεκρό έξω από την είσοδο ενός κτηρίου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικόνα από την εξουδετέρωση του δράστη του μακελειού

Ο δράστης της επίθεσης νεκρός

Video από την επιχείρηση της αστυνομίας:

Η επιχείρηση της αστυνομίας άρχισε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Nentorf, δυτικά του κέντρου της πόλης και επί του άξονα που οδηγεί στη Γερμανία. Στη συνοικία αυτή κατοικεί ένα μεγάλο ποσοστό της μουσουλμανικής κοινότητας του Στρασβούργου.

Ο 29χρονος είχε μαζί του ένα όπλο και ένα μαχαίρι.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Σερίφ Σεκάτ.

Ο χάρτης της περιοχής:

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο είναι νεκρός.

«Ο Σερίφ Σεκάτ άνοιξε πυρ εναντίον τριών αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν στα πυρά και τον σκότωσαν», είπε ο υπουργός σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης.

Το tweet του Κριστόφ Καστανέρ για την επιτυχία των Γάλλων αστυνομικών:

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε μέσω Twitter το σύνολο των υπηρεσιών που κινητοποιήθηκαν για την επιχείρηση – τους αστυνομικούς, τους χωροφύλακες και τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων.

«Η δέσμευσή μας εναντίον της τρομοκρατίας είναι απόλυτη», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο Στρασβούργο

Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο ήταν ένας από τους στρατιώτες του, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Amaq, χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνει το γεγονός.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, σύμφωνα με το Reuters, ο δράστης «πραγματοποίησε την επιχείρηση ανταποκρινόμενος στη στοχοποίηση πολιτών από τις χώρες συνασπισμού στη Συρία και το Ιράκ». 

Φωτογραφίες από την επιχείρηση της αστυνομίας:

 

Ήδη από το πρωί της Πέμπτης οι πληροφορίες οδηγούσαν στο μόνο λογικό σενάριο πως ο Σερίφ Σεκάτ μετά την τελευταία συμπλοκή που είχε με τις Αρχές ασφαλείας στις παρυφές της συνοικίας Nentorf όπου και τραυματίστηκε στο χέρι, κατάφερε να διασφαλίσει κάποιο κρησφύγετο στο εσωτερικό της συνοικίας της οποίας γνώριζε κάθε γωνιά, αφού εκεί μεγάλωσε. 

Τι προηγήθηκε

Πάνοπλοι αστυνομικοί διεξήγαγαν έρευνες στη συνοικία Νεντόρφ του Στρασβούργου σήμερα,  για τη σύλληψη του ενόπλου, που σκότωσε τρεις ανθρώπους στην επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης.

​Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας αναπτύχθηκαν κατά μήκος ενός δρόμου, ορισμένοι με το δάκτυλο στη σκανδάλη.Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας αναπτύχθηκαν κατά μήκος ενός δρόμου, ορισμένοι με το δάκτυλο στη σκανδάλη, διεξάγοντας έρευνες σε σπίτια. Άλλοι αστυνομικοί όρισαν μια περίμετρο ασφαλείας στη συνοικία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ είπε ενώπιον της Γερουσίας ότι η αστυνομία ήθελε να «άρει κάθε αμφιβολία». Δεν υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες περί εντοπισμού του υπόπτου.

Περισσότεροι από 700 αστυνομικοί πήραν μέρος στο ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του 29χρονου, Σερίφ Σεκάτ.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τις εισαγγελικές αρχές του Παρισιού, άλλο ένα πρόσωπο του περιβάλλοντος του Σεκάτ τέθηκε υπό κράτηση σήμερα το πρωί. Πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος δεν έχει συγγενική σχέση με τον ύποπτο. Οι γονείς του και δύο από τους αδελφούς του συνελήφθησαν τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη.

Θρησκευτικός συμβολισμός

Η χριστουγεννιάτικη αγορά, ένας άκρως δημοφιλής προορισμός στο ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου, παρέμεινε κλειστή σήμερα.

Την ώρα που αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο Σεκάτ φώναξε «ο Θεός είναι μεγάλος» ενώ άνοιγε πυρ στην αγορά, ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Χείτζ είπε ότι ο δράστης επέλεξε αυτόν τον στόχο λόγω του θρησκευτικού συμβολισμού του.

«Ήταν λίγο γκάνγκστερ, αλλά δεν είχα παρατηρήσει σημάδια ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί» επισήμανε ένας κάτοικος της περιοχής, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο Σεκάτ έχει 27 καταδίκες για ληστείες και βιαιοπραγίες και εξέτισε ποινές κάθειρξης στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Η συνοικία Νεντόρφ και οι αστυνομικές επιχειρήσεις

Επισημαίνεται ότι η συνοικία Νεντόρφ που βρίσκεται εκτός του ιστορικού κέντρου του Στρασβούργου και στον άξονα που οδηγεί στα γερμανικά σύνορα είναι συγκεντρωμένο ένα μεγάλο ποσοστό της μουσουλμανικής κοινότητας της πόλης. Εκεί βρίσκονται τεμένη, νόμιμα ή παράνομα, και πιστεύεται από τις αστυνομικές Αρχές πως ο τραυματισμένος Σερίφ Σεκάτ ενδεχομένως να διαθέτει εκεί κάποιο ασφαλές καταφύγιο.

Μετά το ανθρωποκυνηγητό που είχε εξαπολυθεί το βράδυ της Τρίτης που μας πέρασε, ο δράστης φέρεται να εγκατέλειψε εκεί το ταξί που είχε αρπάξει και να διέφυγε με τα πόδια μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της συμπλοκής ο Σεκάτ τραυματίστηκε στο χέρι. 

Φωτογραφίες: dna.fr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης