Σε ασφυξία οφείλεται ο θάνατος του Τζόρτζ Φλόιντ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ιατροδικαστικής έρευνας που ζητήθηκε από την οικογένειά του και αμφισβητεί αρχικά πορίσματα.  

Η ανεξάρτητη αυτοψία που διέταξε η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ διαπίστωσε ότι ο θάνατός του «προκλήθηκε από ασφυξία λόγω συμπίεσης του αυχένα και της πλάτης που οδήγησε σε έλλειψη ροής αίματος στον εγκέφαλο», σύμφωνα με πρώιμα ευρήματα από την εξέταση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανεξάρτητοι εξεταστές διαπίστωσαν ότι το βάρος στην πλάτη, οι  χειροπέδες και η θέση ήταν παράγοντες που συνέβαλαν επειδή εξασθένησαν την ικανότητα του διαφράγματος του Φλόιντ να λειτουργεί, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Δρ. Μάικλ Μπάντεν, που διενήργησε την αυτοψία μαζί με την Δρ Αλίσια Γουίλσον, είπε ότι «η αυτοψία δείχνει ότι δεν υπήρχε υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα που προκάλεσε ή συνέβαλε στον θάνατό του». «Ήταν σε καλή κατάσταση» η υγεία του, είπε ο Μπάντεν. «Η αστυνομία έχει αυτή την εσφαλμένη εντύπωση ότι αν μπορεί κανείς να μιλήσει, μπορεί και να αναπνεύσει. Αυτό δεν είναι αλήθεια».

Η Δρ Αλίσια Γουίλσον, που διενήργησε την αυτοψία, περιέγραψε σε συνέντευξη Τύπου τον τρόπο θανάτου ως ανθρωποκτονία. Ο οικογενειακός δικηγόρος του Φλόιντ, Μπεν Κραμπ ζητεί περαιτέρω τη σύλληψη όλων των αξιωματικών που έπαιξαν ρόλο στον θάνατο του Φλόιντ και ζητεί επίσης να ασκηθεί κατηγορία δολοφονίας πρώτου βαθμού εναντίον του Ντέρεκ Τσόβιν, του πρώην αστυνομικού της Μινεάπολης που γονάτισε στον λαιμό του Φλόιντ για σχεδόν εννέα λεπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ είπε ότι ο Τζορτζ Φλόιντ ήταν «νεκρός στο σημείο» όπου συνέβη το περιστατικό στη Μινεάπολη. «Το ασθενοφόρο ήταν η νεκροφόρα του», είπε ο Κραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου η οικογένεια Φλόιντ παρουσίασε την ανεξάρτητη αυτοψία. «Οι αστυνομικοί ήταν ο λόγος για τον θάνατό του», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ, Αντόνιο Ρομάνουτσι. Υπάρχουν «ακραίες και συστημικές αποτυχίες στο αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολης», πρόσθεσε.

Για ανθρωποκτονία κάνει λόγο η έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν

Εν τω μεταξύ για ανθρωποκτονία κάνει λόγο η έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν μετά τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του 46χρονου Αφροαμερικανού  που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του.

Η έκθεση κάνει ρητά λόγο για «ανθρωποκτονία» στο πεδίο «τρόπος θανάτου». Η δημοσιοποίησή της ακολούθησε την ανεξάρτητη νεκροψία-νεκροτομή που ζήτησε η οικογένεια του Φλόιντ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε «ασφυξία».

Τα ευρήματα τόσο των ανεξάρτητων γιατρών όσο και του ιατροδικαστή έρχονται σε αντίθεση με τα προκαταρκτικά ευρήματα που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, κατά τα οποία ο Φλόιντ πέθανε από έναν συνδυασμό παραγόντων, της πίεσης που ασκήθηκε στο σώμα του όταν οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν, της ενδεχόμενης χρήσης ουσιών και κάποιας υποκείμενης πάθησης, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ο όρος ασφυξία.

Το ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρει πάντως πως ο Φλόιντ είχε πάρει ποσότητα φαιντανύλης, ενός ισχυρού οπιοειδούς, ότι έκανε πρόσφατα χρήση αμφεταμινών, ότι είχε αρτηριοσκλήρωση και αρτηριακή υπέρταση.

Η έκθεση:

Η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ θα πραγματοποιηθεί στο Χιούστον στις 9 Ιουνίου, λέει ο οικογενειακός δικηγόρος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης