Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν τη Δευτέρα, σε μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι μέσα στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, ενώ οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι εξουδετερώθηκε έγκαιρα άλλη μία βόμβα σε διαφορετικό σταθμό του υπόγειου σιδηροδρόμου.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη στράφηκαν στα ανθρώπινα υπολείμματα ενός άνδρα κεντροασιατικής καταγωγής, τα οποία βρέθηκαν στο σημείο της έκρηξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο φερόμενος ως εις εκ των δραστών της επίθεσης είχε σχέσεις με εξτρεμιστικούς θύλακες των φανατικών ισλαμιστών που δρουν στη Ρωσία.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός 23χρονου από το Καζακστάν, με κόκκινο μπουφάν και μία τσάντα, ο οποίος πιστεύουν ότι είναι ο βομβιστής αυτοκτονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας άλλος άνδρας, ο οποίος είχε καταγραφεί από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος επιτήρησης στον σταθμό του μετρό και φερόταν να έπαιξε ρόλο, προσήλθε οικειοθελώς στις Αρχές και διαβεβαίωσε ότι δεν ενέχεται στην επίθεση, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετέβη στον σταθμό του μετρό όπου διαπράχθηκε η επίθεση και απέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Νωρίτερα, ο Πούτιν προήδρευσε μιας έκτακτης συνεδρίασης των υπηρεσιών ασφαλείας στην Αγία Πετρούπολη.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο καιρό αφότου η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κάλεσε να γίνουν επιθέσεις στη Ρωσία εξαιτίας της επέμβασής της για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015.

Στον πιο πρόσφατο απολογισμό της επίθεσης, που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία κάνει λόγο για 11 νεκρούς και 45 τραυματίες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία. Νωρίτερα, η υπουργός Υγείας Βερόνικα Σκβαρτσόβα είχε αναφερθεί μιλώντας στη δημόσια ρωσική τηλεόραση σε 10 θανάτους: επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επί τόπου, ένας μέσα σε ασθενοφόρο και δύο στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Πολύνεκρη έκρηξη στο Μετρό της Αγίας Πετρούπολης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης