Με το σύνθημα «Η Αλγερία θέλει να απελευθερωθεί» μια ανθρώπινη παλίρροια ξεχύθηκε στο Αλγέρι μετά την εκλογή του νέου προέδρου Αμπντελμαζίντ Τεμπούν κατά την χθεσινή εκλογική αναμέτρηση.

Οι εκλογές διεξήχθησαν μέσα σε κλίμα έντασης και κοινωνικής αναταραχής, με τους Αλγερινούς που διαδηλώνουν εδώ και 42 εβδομάδες να ζητούν εκ βάθρων αλλαγή «του συστήματος» εξουσίας που κυβερνά την Αλγερία από το 1962.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ογκώδεις διαδηλώσεις οδήγησαν σε παραίτηση τον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ωστόσο, ο νέος πρόεδρος, υπήρξε πρωθυπουργός του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, και αυτό διόλου καθησυχάζει την οργή των Αλγερινών που ξεχύθηκαν στους δρόμους.

Ο 74χρονος Τεμπούν συγκέντρωσε το 58,15% των ψήφων, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Αλγέρι, με το τελικό ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές να φθάνει το 40%, ιστορικό χαμηλό για την Αλγερία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα κοινωνικής έντασης, με μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του «συστήματος».

 

Το «Χιράκ», το κίνημα κατά του καθεστώτος στην Αλγερία ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου την αποχώρηση όλων όσοι υποστήριζαν ή συμμετείχαν στην κυβέρνηση του Μπουτεφλίκα, που βρισκόταν στην εξουσία επί 20 χρόνια. Οι πέντε υποψήφιοι πρόεδροι θεωρούνται όλοι παιδιά αυτού του «συστήματος».

Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε η τελευταία εβδομαδιαία διαδήλωση, πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, με τη συμμετοχή πολύ μεγάλου πλήθους, χθες Τετάρτη, λιγότερες από 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Αλγέρι φωνάζοντας «Όχι στις εκλογές!», ενώ σήμερα, οι Αλγερινοί πλημμύρισαν και πάλι τους δρόμους.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης