Το Ιράν έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίζει ουράνιο σε οποιοδήποτε επίπεδο, εφόσον το αποφασίσουν οι αρχές της χώρας, ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής διευθυντής της ιρανικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας.

«Οποιαδήποτε στιγμή, αν ληφθεί η απόφαση, ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (του Ιράν), ως εκτελεστικό όργανο, θα είναι σε θέση να εμπλουτίσει ουράνιο σε οποιοδήποτε ποσοστό», γράφει ο Αλί Ασγάρ Ζαρεάν σε μια αναφορά που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της υπηρεσίας αυτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αρχές του μήνα η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θα άρει τους περιορισμούς στον εμπλουτισμό ουρανίου, αποδεσμευόμενη περαιτέρω από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την πυρηνική συμφωνία του 2015. Διαβεβαιώνει όμως ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ΙΑΕΑ, τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας που υπάγεται στον ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την πυρηνική συμφωνία το 2018 και επέβαλαν ξανά κυρώσεις στο Ιράν, στο πλαίσιο της πολιτικής άσκησης «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη. Η Ουάσινγκτον λέει ότι θέλει να εξαναγκάσει το Ιράν να συμφωνήσει σε μια ευρύτερη συμφωνία που δεν θα αφορά μόνο τα πυρηνικά αλλά και το βαλλιστικό πρόγραμμά του, καθώς και την εμπλοκή του στις περιφερειακές συρράξεις. Η Τεχεράνη διαμηνύσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί για όσο διάστημα υπόκειται σε κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης