Οι διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν λόγω των πυρηνικών του σχεδίων, πρέπει να απειλήσουν την επιβίωση του καθεστώτος, ώστε να καμφθεί η Τεχεράνη, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Φίλιπ Χάμοντ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ομπσέρβερ την Κυριακή.

«Το μόνο πράγμα που μπορεί να μετακινήσει το καθεστώς στην Τεχεράνη είναι αν δει ή αν αισθανθεί μια υπαρξιακή απειλή», είπε ο Χάμοντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν η ένταση της οικονομικής πίεσης αρχίζει να οδηγεί σε ταραχές και διαδηλώσεις στους δρόμους της Τεχεράνης που δυνητικά μπορεί να απειλήσουν το καθεστώς, τότε θα μπορούσε να αλλάξει η στάση του»,σημείωσε ο βρετανός υπουργός, επισημαίνοντας ότι η αλλαγή καθεστώς δεν είναι ο στόχος των κυρώσεων.

Το ιρανικό καθεστώς «αρχίζει να ραγίζει» για το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος, σύμφωνα με τον Χάμοντ.

Η Δύση και το Ισραήλ υποπτεύονται ότι το Ιράν, θέλει να κατασκευάσει ατομική βόμβα υπό την κάλυψη του πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς, κάτι που το καθεστώς της Τεχεράνης το αρνείται. «Κανείς δεν θέλει να πλήξει τον ιρανικό λαό χωρίς λόγο, αλλά εμείς πρέπει να σταματήσουμε αυτό το τρελό σχέδιο για την κατασκευή μιας βόμβας» είπε ο βρετανός υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χάμοντ έκανε αυτές τις δηλώσεις μια εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στις 15 Οκτωβρίου, κατά την οποία η Γαλλία, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να αναζητήσουν ένα νέο γύρο πίεσης κατά του Ιράν, στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας.

Το ιρανικό νόμισμα έχει χάσει το 40% σε μια εβδομάδα έναντι των κυριότερων νομισμάτων, λόγω της αυξανόμενης έλλειψης ρευστότητας που εμποδίζει την κεντρική τράπεζα του Ιράν να στηρίξει το εθνικό της νόμισμα.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης