Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ δεσμεύτηκε σήμερα να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στην έρευνα που αρχίζει για τους λόγους για τους οποίους ο δράστης της ομηρίας στο Σύδνεϋ, ένας άνδρας με βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο, ιστορικό βίας και εξτρεμισμού, δεν παρακολουθείτο από τις αρχές.

Ο 50χρονος Μαν Χάρον Μονίς ήταν ελεύθερος υπό όρους μετά την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του από τη δικαιοσύνη για συνέργεια στον φόνο της πρώην συζύγου του. Διωκόταν επίσης για δεκάδες σεξουαλικές επιθέσεις και βίαιη συμπεριφορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομηρία στο καφέ Lindt Chocolat, στην καρδιά του Σύδνεϋ τερματίστηκε χθες με τον θάνατο του 34χρονου Τόρι Τζόνσον, διευθυντή του καφέ, της 38χρονης Κατρίνα Ντόσον, δικηγόρου και μητέρας τριών παιδιών και του ιρανικής καταγωγής δράστη.

Τον περασμένο μήνα, ο Μονίς είχε αναρτήσει μήνυμα στην ιστοσελίδα του για να δηλώσει πίστη στον «χαλίφη των μουσουλμάνων», κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως υποστήριξη στον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Πολλοί είναι αυτοί στην Αυστραλία που ρωτούν γιατί κανείς δεν είχε ενοχλήσει τον άνθρωπο αυτόν που ο Τόνι Άμποτ χαρακτήρισε ως τρελό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν γνωστός στην αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην ομοσπονδιακή αστυνομία και στην υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού ASTO, αλλά το όνομά του δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των στόχων που παρακολουθούνταν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

«Υπάρχουν ερωτήματα που οι υπεύθυνοί μας θα πρέπει να θέσουν, καθώς ήταν ένα πρόσωπο που παρουσίαζε ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες ασφαλείας μας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας στον ραδιοφωνικό σταθμό ABC. «Θέλουμε να μάθουμε γιατί δεν παρακολουθείτο, δεδομένου του ιστορικού του βίας, ψυχικής διαταραχής και ροπής στον εξτρεμισμό».

Έκθεση σχετικά με τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί της ομηρείας που άρχισε τη Δευτέρα στην καρδιά του Σύδνεϋ, για τους λόγους για τους οποίους ο Μονίς δεν παρακολουθείτο και για τους οποίους κατείχε όπλο θα δοθεί στη δημοσιότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος υποσχέθηκε πλήρη διαφάνεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης