Πυκνό πέπλο άμμου κάλυψε πριν από λίγες ημέρες την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις στο βόρειο τμήμα της Κίνας.

Η ορατότητα περιορίστηκε σε αρκετές περιπτώσεις κάτω από τα 10 μέτρα. Προβλήματα από την αμμοθύελλα προκλήθηκαν στις μετακινήσεις, ενώ υπήρξαν διακοπές ρεύματος λόγω καταστροφών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας εξέδωσε προειδοποίηση, οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους, ενώ οι χρήστες του διαδικτύου έκαναν λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το… Τέλος του Κόσμου.

Σε ορισμένες συνοικίες του Πεκίνου τα αιωρούμενα σωματίδια εκτινάχτηκαν στα ύψη, με τους μετρητές να καταγράφουν επίπεδα ρεκόρ ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κοντά στα 1.000 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο). Εικόνες από το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, δείχνουν ανθρώπους να κυκλοφορούν με μάσκες και προστατευτικά γυαλιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πολύ βρώμικα. Αισθάνομαι σαν να είναι το Τέλος του Κόσμου» και «Μοιάζει σαν να ζεις στην έρημο, αναρωτιέμαι πόσο μπορεί να επιβιώσει κάποιος με τόσο άσχημο καιρό», δύο από τα σχόλια χρηστών του διαδικτύου που δημοσίευσε η κινεζική εφημερίδα «South China Morning Post».

Εκτιμάται πως η αμμοθύελλα ήταν η χειρότερη των τελευταίων 13 ετών που πλήττει το Πεκίνο. Η ατμόσφαιρα στην κινεζική πρωτεύουσα θεωρείται μια από τις πιο μολυσμένες του πλανήτη.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης