Άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για το Brexit ζητεί ο Ολάντ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016, 20:05
Άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για το Brexit ζητεί ο Ολάντ
Η απόφαση του βρετανικού λαού να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «αμετάκλητη», επανέλαβε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τονίζοντας πως το Brexit πρέπει να ολοκληρωθεί «έως το 2019».

«Για τη Γαλλία, όλα πρέπει να έχουν τελειώσει έως το 2019», δήλωσε κατά την ομιλία του ενώπιον των γάλλων πρεσβευτών.

«Η απόφαση του βρετανικού λαού να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αμετάκλητη. Πρέπει να εξαγάγουμε τα συμπεράσματά μας», υπογράμμισε.

«Η επιλογή αυτή σημαίνει ότι η Βρετανία, από τη στιγμή που θα φύγει, δεν θα μπορεί να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές αποφάσεις» ούτε να «έχει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά εκτός κι αν αποδεχθεί τις τέσσερις ελευθερίες», μεταξύ των οποίων και εκείνη της κυκλοφορίας, επανέλαβε ο Ολαντ.

«Γνωρίζω καλά πως είναι δύσκολες αποφάσεις για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι», συνέχισε. Όμως η καθυστέρηση της προετοιμασίας πριν από την επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα επισημοποιήσει το αίτημα για τη βρετανική έξοδο από την ΕΕ, δεν μπορεί να παρατείνεται επ΄αόριστον, «με κίνδυνο να προκαλέσει αβεβαιότητα και αστάθεια», είπε.

«Δεν θα ήταν καλό για τη Βρετανία ούτε αποδεκτό για την Ευρώπη. Για τη Γαλλία, θα πρέπει να έχει τελειώσει έως το 2019», δήλωσε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016, 20:05