Ο συνταξιούχος Αμερικανός στρατηγός  Wesley Clark, διοικητής του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κρατά ομήρους τα βαλκανικά κράτη εν όψει «κρίσης σε αναμονή», προσκαλώντας όλες τις χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να τεθούν σε συναγερμό -σε ανθρωπιστική βάση.

Ο Clark βρέθηκε στο Κοσσυφοπέδιο αυτήν την εβδομάδα μαζί με άλλους πρωταγωνιστές της σύγκρουσης, για να σηματοδοτήσει την 20ή επέτειο της εισόδου των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ που κατέλαβαν τη σερβική επαρχία εξ ονόματος του αλβανικού «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και δεν του απονεμήθηκε μετάλλιο, όπως στον τ. πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ή δεν ανεγέρθη προς τιμήν του άγαλμα όπως για την πρώην υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ο απόστρατος στρατηγός παραχώρησε συνέντευξη στον κυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό RTK, στην οποία περιέγραψε το όραμά του για την περιοχή.

Στη συνέντευξή του με την Evliana Berani του RTK, ο Clark χαρακτήρισε την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο ως «σημαντική συνεχιζόμενη δέσμευση» που βοηθά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά προειδοποίησε ότι «η απειλή από τη Ρωσία ήταν και παραμένει για την περιοχή».

«Αυτό είναι όλο για τον κ. Πούτιν που περιμένει να του δοθεί η ευκαιρία … Είναι σαν την κρίση εν αναμονή ή σαν ευκαιρία που βάζει κάποιος στο ράφι. Και σε κάποιο σημείο που χρειάζεται, μπορεί να ξεκινήσει η κρίση: Ίσως εδώ, ίσως στην Ουκρανία, ίσως στη Βαλτική» δήλωσε ο Clark στη συνέντευξή του στο RTK που προβλήθηκε την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, επεσήμανε «ότι υπάρχει η ρωσική “βάση” στη σερβική πόλη Νις (ένα ανθρωπιστικό κέντρο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης)», που σύμφωνα με την άποψη του στρατηγού «έχει την απαραίτητη εντολή και έλεγχο για να κάνει οτιδήποτε άλλο μπορεί να γίνει».

Πληροφορίες από rt.com

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης