Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης διόρισε την Παρασκευή “προς το δημόσιο συμφέρον” έναν ειδικό εισαγγελέα σε εγκλήματα πολέμου για να ηγηθεί με τρόπο ανεξάρτητο των ερευνών για τον Ντόναλντ Τραμπ, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του τελευταίου στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας ότι ανέθεσε αυτή την εξαιρετικά “ευαίσθητη” αποστολή στον Τζακ Σμιθ, εισαγγελέα που εδρεύει στη Χάγη του Ειδικού Δικαστηρίου για το Κόσοβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων, κυρίως της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου στις επόμενες προεδρικές εκλογές και της πρόθεσης του νυν προέδρου να θέσει υποψηφιότητα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να διορίσω έναν ειδικό εισαγγελέα”, δήλωσε ο Μέρικ Γκάρλαντ.

Ο Τζακ Σμιθ αναλαμβάνει αμέσως τα ηνία σε δύο χωριστές έρευνες που διεξάγονται επί μήνες από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη: η πρώτη αφορά τις συνέπειες των προεδρικών εκλογών του 2020, η δεύτερη αφορά τη διαχείριση από τον πρώην πρόεδρο εμπιστευτικών εγγράφων που υποτίθεται ότι έπρεπε να ήταν αρχειοθετημένα.

Ο εισαγγελέας Σμιθ, σε ανακοίνωσή του, υποσχέθηκε αμέσως ότι θα ενεργήσει “γρήγορα”, “ενδελεχώς” και “με πλήρη ανεξαρτησία”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Σκοπεύω να ασκήσω ανεξάρτητη κρίση και θα προχωρήσω τις έρευνες γρήγορα και ενδελεχώς, όποια κι αν είναι τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τα γεγονότα και το νόμο”, δήλωσε ο Τζακ Σμιθ.

Γνωρίζοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα παραλείψει να καταγγείλει την πολιτικοποιημένη δικαιοσύνη και ένα νέο “κυνήγι μαγισσών”, ο Μέρικ Γκάρλαντ επέμεινε επίσης στην αμεροληψία του εισαγγελέα.

“Ως ειδικός εισαγγελέας θα ασκήσει την επαγγελματική του κρίση με ανεξάρτητο τρόπο για να αποφασίσει αν θα πρέπει να υπάρξει κατηγορητήριο” σε μια ή στην άλλη από αυτές τις υποθέσεις, διευκρίνισε ο υπουργός.

Η πρώτη σειρά ερευνών που ανατέθηκαν στον Τζακ Σμιθ αφορούν τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να αμφισβητήσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020, μέχρι την επίθεση που έκαναν οι υποστηρικτές του εναντίον του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021, τη στιγμή της πιστοποίησης της νίκης του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν.

Η εκτενής αυτή έρευνα έχει ήδη οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος σχεδόν 900 προσώπων που είχαν άμεση συμμετοχή στα βίαια επεισόδια.

Ωστόσο οι εισαγγελείς δεν απέκλεισαν ποτέ το ενδεχόμενο να εξετάσουν και άλλους παράγοντες. “Κάθε πρόσωπο που ευθύνεται ποινικά για τις προσπάθειες ακύρωσης των εκλογών θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του”, έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Μέρικ Γκάρλαντ κατά το παρελθόν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης