Επίδειξη δύναμης με ένα βίντεο από επιχείρηση στρατηγικού βομβαρδισμού (carpet bombing) του νησιού Κάνους στο ποταμό Τίγρη, όπου σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές διατηρούσαν κρησφύγετα μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), πραγματοποίησε η αμερικανική πολεμική αεροπορία.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά δύναμη αποτελούμενη από F-15 και τα υπερσύγχρονα F-35 έριξε συνολικά 36.000 τόνους βομβών στο νησί μέσα σε ελάχιστο χρόνο ισοπεδώνοντας πλήρως ότι υπήρχε επάνω του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επιχείρηση βομβαρδισμού ακολούθησε η ανάπτυξη του 2ου Τάγματος των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων του ιρακινού στρατού με στόχο να καταστρέψει πλήρως το «διαμετακομιστικό σταθμό» που είχαν στήσει οι μαχητές του ISIS στο νησί και τον χρησιμοποιούσαν σαν ενδιάμεση στάση για τις μετακινήσεις του από την Συρία προς την Μοσούλη, την Μαχμούρ και το Κιρκούκ.

Σύμφωνα με την ιρακινή πλευρά η κοινή επιχείρηση στο νησί Κάνους (που έγινε στα πλαίσια της επιχείρησης Μαύρη Γη (Black Earth), αποφασίστηκε ούτως ώστε να μην έχουν πλέον οι μαχητές του Νταές (όπως είναι γνωστό το Ισλαμικό Κράτος στα Αραβικά) την δυνατότητα να κρύβονται στην πυκνή βλάστηση του νησιού.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του ο διοικητής της Κοινής Task Force για τις Ειδικής Επιχειρήσεις Υποστράτηγος Έρικ Τ. Χιλ υποστήριξε πως «δημιουργούμε τις συνθήκες για να μπορούν οι δυνάμεις των συμμάχων μας να συνεχίσουν να προωθούν την σταθερότητα στην περιοχή». Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί το Ισλαμικό Κράτος να μην κατέχει πλέον εδάφη σε Συρία και Ιράκ, όμως συνεχίζει να έχει χιλιάδες μαχητές διασκορπισμένους στις δύο χώρες, οι οποίοι αποτελούν μια υπολογίσιμη αντάρτικη δύναμη. Σύμφωνα με σχετική έκθεση που κατατέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη τον προηγούμενο μήνα, το ISIS έχει ακόμα και σήμερα περίπου 30.000 μαχητές και η χρηματοδότηση του φτάνει τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης