Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες εκτέθηκαν σε χημικά όπλα που χρονολογούνταν από την εποχή του Σαντάμ Χουσέιν και ορισμένοι εξ αυτών έχουν τραυματιστεί, αποκαλύπτουν σε δημοσίευμά τους οι «New York Times». Η αμερικανική εφημερίδα στο σχετικό άρθρο υπογραμμίζει ότι το Πεντάγωνο διέταξε τους στρατιώτες να σιωπήσουν για αυτά τα περιστατικά που συνέβησαν το διάστημα μεταξύ 2004 και 2011.

«Συνολικά τα αμερικανικά στρατεύματα έκαναν λόγο, υπό άκρα μυστικότητα, για την ανακάλυψη περίπου 5.000 κεφαλών πυραύλων με χημική γόμωση, οβίδων και βομβών που ρίπτονται από αέρος και περιείχαν χημικές ουσίες» αναφέρει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα είχε «πολλές δεκάδες συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, Ιρακινούς και Αμερικανούς» οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις, ενώ απέκτησε πρόσβαση σε «ευρέως λογοκριμένα» έγγραφα των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι New York Times εντόπισαν τα ίχνη 17 Αμερικανών στρατιωτικών και επτά ανδρών της ιρακινής αστυνομίας που εκτέθηκαν σε νευροτοξικούς παράγοντες και αέριο μουστάρδας.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο πραγματικός αριθμός των στρατιωτών που εκτέθηκαν σε χημικά όπλα είναι «ελαφρώς μεγαλύτερος, όμως κρατήθηκε απόρρητος από την αμερικανική κυβέρνηση», τονίζεται στο δημοσίευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα όπλα είχαν κατασκευαστεί πριν από το 1991 και είχαν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο εναντίον του Ιράν (1980-1988).

Η αμερικανική Γερουσία έλαβε «περιορισμένες πληροφορίες», διαβεβαιώνει η εφημερίδα, και οι στρατιώτες που ενεπλάκησαν σε αυτές τις ανακαλύψεις διατάχθηκαν να «σιωπήσουν και να παράσχουν παραπλανητικές πληροφορίες για όσα βρήκαν».

Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε την τελευταία αυτή πληροφορία.

Σε ερώτηση που του έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, τόνισε ότι «ο υπουργός (Άμυνας Τσακ) Χέιγκελ εκφράζει την ανησυχία του για κάθε ένδειξη ή ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο τα στρατεύματά μας δεν έλαβαν την φροντίδα και την υποστήριξη που τους αρμόζει. Αναμένει από όλους τους επικεφαλής, όποιο και αν είναι το επίπεδο ευθύνης τους να σπεύσουν να διορθώσουν τα λάθη».

Διαβάστε επίσης: Χημικά όπλα στα χέρια τζιχαντιστών
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014, 11:15

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης