Αμαξοστοιχία διαμετακόμισης «εισέβαλε» στις 08.45 το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα) σε αποβάθρα του τερματικού σταθμού «Hoboken» στο Νιου Τζέρσεϊ, προκαλώντας μαζική καταστροφή και σκορπώντας τον τρόμο και τον θάνατο.

«Παντού έβλεπες αίμα. Άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από το μπετόν» ανέφερε εργαζόμενος στο σταθμό στην εφημερίδα Daily NewsΤο τρένο -απ’ ότι φαίνεται- είχε ξεπεράσει κατά πολύ το όριο ταχύτητας και σύμφωνα με τους ειδικούς παρουσίασε πρόβλημα στο σύστημα πέδησης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης κάνει λόγο για τρεις νεκρούς, που καταπλακώθηκαν όπως επισημαίνεται από δοκούς χάλυβα. Oι Αρχές έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο ενός ανθρώπου, ενώ τρία άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Το Ιατρικό Κέντρο του Νιου Τζέρσεϊ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε περισσότερους από 108.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παντού έβλεπες αίμα. Άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από το μπετόν» ανέφερε εργαζόμενος του σταθμού στην εφημερίδα Daily News. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη για τρομοκρατική ενέργεια και δεν πρόκειται σύμφωνα με τις Αρχές για μια σκόπιμη πράξη.

Ο σταθμός βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Χάντσον, απέναντι από την πόλη της Νέας Υόρκης. Ένας εργαζόμενος στο NJ Transit περιέγραψε τη σκηνή του τρόμου ως εξής: «Είδα το τρένο να χτυπάει δυνατά σε κράσπεδο και να πετάγεται πάνω στην πλατφόρμα».

Δεκάδες είναι οι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, σύμφωνα με μαρτυρίες ατόμων που επικαλείται το BBC. Παράλληλα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν δεκάδες φωτογραφίες με ανθρώπους που βρίσκονταν στον σταθμό την ώρα του συμβάντος, πολλοί εκ των οποίων φορούν ματωμένα πουκάμισα και ρούχα.

Σύμφωνα με τις Αρχές της Νέας Υόρκης «η σύγκρουση μπορεί να έχει προκύψει από λάθος του χειριστή». Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο. 

Συν τοις άλλοις το «New Jersey Transit» δεν ήταν εξοπλισμένο με το νέο σύστημα τεχνολογίας ελέγχου επιβράδυνσης, όταν υπερβαίνει το όριο ταχύτητας, σύμφωνα με το NBC.

Ένας επιβάτης στο πρώτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας είπε στο NBC 4 της Νέας Υόρκης ότι αισθάνθηκε πως «το τρένο δεν θα σταματούσε ποτέ, καθώς δεν επιβράδυνε»…

 
Τηλεοπτικά πλάνα και φωτογραφίες από τον τόπο της τραγωδίας το πρωί της Πέμπτης δείχνουν εκτεταμένες δομικές ζημιές στον σταθμό του «Hoboken».

Το τρένο σταμάτησε σε τοίχο εσωτερικού χώρου αναμονής του σταθμού, γκρεμίζοντας τη μεταλλική δομή που στήριζε την οροφή των κτιριακών εγκαταστάσεων που κατέρρευσαν με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν δεκάδες άνθρωποι από τσιμέντο. 

Στο CBS News ο εκτελεστικός συντάκτης Steve Capus περιέγραψε τη σκηνή στον σταθμό ως «καταστροφική». Είδε ένα άτομο στο έδαφος, που φάνηκε να έχει ένα σπασμένο πόδι και πολλούς άλλους να δείχνουν ζαλισμένοι.

Ο σταθμός είναι ένα κομβικό σημείο για τη μετάβαση ταξιδιωτών από το Νιού Τζέρσεϊ στο Μανχάταν. Συγκεκριμένα, το «Hoboken» είναι ο πέμπτος πιο πολυσύχναστος σιδηροδρομικός σταθμός του Τζέρσεϊ με 15.000 κρατήσεις ανά ημέρα. Είναι η τελευταία στάση για αρκετές γραμμές τρένων και ένα σημείο μεταφοράς για πολλούς επιβάτες που κατευθύνονται προς την πόλη της Νέας Υόρκης.

Ένας επιβάτης, o Bhagyesh Shah, είπε ότι στεκόταν τη στιγμή της σύγκρουσης στο πίσω μέρος του δεύτερου βαγονιού. «Ήταν δύο δευτερόλεπτα, αλλά ένιωσα σαν να επρόκειτο για μια αιωνιότητα. Είπα: “Πάει. Ήρθε το τέλος μου”» δήλωσε. «Είδα μια γυναίκα να καρφώνεται στο μπετόν. Πολλοί άνθρωποι αιμορραγούσαν, ένας άνδρας έκλαιγε» συνέχισε.

Ο Shah είπε ότι οι επιβάτες στο δεύτερο βαγόνι «έσπασαν τα παράθυρα έκτακτης ανάγκης για να βγούμε».

Πρόσθεσε ότι το τρένο, που είχε έρθει από τον σταθμό «Secaucus Junction», ήταν γεμάτο.

Ένας άλλος επιβάτης, ο Steve Mesiano, είπε στο MSNBC ότι η συντριβή ακούστηκε σαν ένας «τεράστιος, αριθμός εκρήξεων», επισημαίνοντας: «Τα φώτα έσβησαν. Οι οροφές των βαγονιών κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα».

Όταν βγήκε ο Mesiano, είδε επιβάτες γεμάτους με αίματα. «Υπήρχε αίμα παντού και στο πάτωμα» είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης