Αλβανία: Επιδείνωση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο κορωνοϊού

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020, 14:27
Αλβανία: Επιδείνωση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο κορωνοϊού

Επιδείνωση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες στην Αλβανία, όπου έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων και ο αριθμός εκείνων που εισήχθησαν στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Υγείας, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.100 διαπιστωμένα κρούσματα, από 1.300 που ήταν στο αποκορύφωμα της πανδημίας τον Απρίλιο, ενώ αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 83 από 26 τον Απρίλιο και ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων διπλασιάζεται. Στις διαπιστώσεις καταγράφεται σχετική μείωση της ηλικίας σε ό,τι αφορά τα θύματα των κλινικά ασθενών, ενώ αναφέρεται ότι έχασαν τελευταία τη ζωή τους και δύο γιατροί.

Κοινή διαπίστωση παραμένει ότι βασικές εστίες διάδοσης του κορωνοϊού παραμένουν τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα, κυρίως της πρωτεύουσας.

Η ανησυχητική κλιμάκωση της εικόνας της επιδημίας έγινε αντικείμενο πολιτικής διαμάχης στη χώρα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για την υγεία των ανθρώπων και έχει εγκαταλείψει τα προστατευτικά μέτρα. Μιλάει για δραστική μείωση των τεστ, γεγονός που σημαίνει ότι, κατά την αντιπολίτευση, τα νούμερα των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερα. Η αντιπολίτευση σημειώνει ακόμα ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για να αυξήσει το φαινόμενο διαφθοράς και κερδοσκοπίας και ότι η οικονομία στη χώρα έχει γονατίσει.

Η απόφαση της Ε.Ε. να μην ανοίξει τα σύνορα με την Αλβανία έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό της χώρας, που τα τελευταία χρόνια είχε αναδειχτεί σε υπολογίσιμη πηγή οικονομικής ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020, 14:38