Δύο αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρμόδιες για τη σχέση με τη μουσουλμανική κοινότητα και για θέματα αντισημιτισμού, η Φάρα Πάντιθ και η Χάνα Ρόζενταλ έφτασαν στα Τίρανα ως απεσταλμένες της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον και εγκαινίασαν εκστρατεία εναντίον του θρησκευτικού μίσους.

Η εκστρατεία αυτή, που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε 193 χώρες ονομάζεται «2012 ώρες εναντίον του θρησκευτικού μίσους και αποσκοπεί στην προώθηση της θρησκευτικής αρμονίας και ανεκτικότητας σε χώρες με μικτό θρησκευτικό πληθυσμό, όπως η Αλβανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Πάντιθ παρατήρησε πως υπάρχει αύξηση του θρησκευτικού μίσους ανά τον κόσμο, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση της για την θρησκευτική ανεκτικότητα και αρμονία που, όπως είπε, υπάρχει στην Αλβανία.

Στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που βασίζονται σε απογραφή της δεκαετίας του ’80, την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 70% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, το 20% χριστιανοί ορθόδοξοι και το 10% ρωμαιοκαθολικοί.

Σύμφωνα όμως με ανεπίσημες πηγές μη κυβερνητικών οργανώσεων, τα στοιχεία αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, λόγω των μεικτών γάμων και επίσης γιατί πολλοί την μετακομμουνιστική περίοδο έχουν εγκαταλείψει τις παραδοσιακές οικογενειακές τους θρησκείες και έχουν προσχωρήσει σε διάφορες χριστιανικές εκκλησίες που αναπτύχθηκαν στη χώρα, όπως οι προτεστάντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελευταία απογραφή του πληθυσμού που πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 που περιλάμβανε και ερώτηση για την θρησκευτική πίστη δεν αναγνωρίστηκε από την καθολική εκκλησία, ούτε από την ελληνική μειονότητα, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι εντός του 2012 θα πραγματοποιήσουν δικές τους απογραφές.

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης