Διαστάσεις… θρίλερ έχει αποκτήσει το κυνήγι θησαυρού, στο οποίο έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες χρυσοθήρες από όλο τον κόσμο, με στόχο να ανακαλύψουν πρώτοι το θρυλικό «χρυσό τρένο των Ναζί» στην Πολωνία. Χαμένος θησαυρός, ένα τρένο που χάθηκε, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Γερμανοί στρατιώτες, ύποπτοι εμπρησμοί και αντικρουόμενες πληροφορίες αξιωματούχων είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν το παζλ του μυστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θρύλοι λένε ότι στο τρένο υπάρχει χρυσός που αρπάχθηκε από τους ναζί καθώς και έργα τέχνης από το λεγόμενο «Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο» του Μεγάλου Πέτρου της ΡωσίαςΤο έναυσμα για τις νέες έρευνες έδωσαν δύο κυνηγοί θησαυρών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στα ίχνη του τρένου με το πολύτιμο φορτίο, που βρίσκεται καλά κρυμμένο στις μυστικές καταβόθρες του σιδηροδρομικού δικτύου της πόλης Walbrzych, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι μέχρι πρότινος ζητούσαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους προς χάρη της έρευνας, έσπασαν τη σιωπή τους και εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικό δίκτυο της Πολωνίας. 

Κατά τη συνέντευξή τους, έδωσαν στη δημοσιότητα μια εικόνα από ραντάρ από το σημείο που επικεντρώνουν τις έρευνές τους, στην οποία εμφανίζεται μια υπόγεια σήραγγα έκτασης 50 μέτρων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο Πολωνός Πιοτρ Κόπερ και ο Γερμανός Άντρεας Λίχτερ, εμφανίστηκαν στο πολωνικό κανάλι TVP και υποστήριξαν ότι έχουν βάσιμα στοιχεία ότι έχουν εντοπίσει το τρένο, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν πριν από 70 χρόνια. «Το βρήκαμε με δική μας έρευνα και βασιζόμενοι σε ιστορικές μαρτυρίες» είπαν χαρακτηριστικά.


Ο Πιοτρ Κόπερ και ο Άντρεας Λίχτερ ισχυρίζονται ότι εντόπισαν το «χρυσό τρένο»

Οι δύο άνδρες είναι συνιδιοκτήτες της εταιρίας SC XYZ, η οποία ειδικεύεται στη χαρτογράφηση σηράγγων και υπόγειων τούνελ καθώς και την ανίχνευση μετάλλου. Παρουσίασαν μια εικόνα που ελήφθη από ραντάρ τεχνολογίας FMCW, στην οποία φαίνεται ένας υπόγειος άξονας έκτασης 50 μέτρων. Σε αυτόν διακρίνουν μεταλλικά στοιχεία που πιθανώς ανήκουν στο χαμένο τρένο.


Η εικόνα ραντάρ που ελήφθη με ραντάρ τύπου KS-700

Οι Κόπερ και Λίχτερ έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρο προκειμένου να διαπραγματευτούν με τις αρχές για το 10% των ευρέτρων για το τρένο και το περιεχόμενό του, ενώ επεσήμαναν ότι μόνο όταν εξασφαλίσουν την αμοιβή τους γραπτώς θα αποκαλύψουν το μέρος όπου βρίσκεται.

Στο μεταξύ, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το όχημα περιέχει μέχρι και 30 τόνους χρυσού, διαμάντια, άλλα πετράδια καθώς και όπλα και βιομηχανικό εξοπλισμό.

Το Κάστρο «Ksiaz» και οι μυστήριοι εμπρησμοί

Πόλος έλξης των κυνηγών θησαυρών έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες το Κάστρο «Ksiaz» στη Νότια Πολωνία, καθώς μερικοί εκτιμούν ότι το τρένο βρίσκεται θαμμένο στην ευρύτερη περιοχή του.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα περίπου 200 μέτρα γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή Wroclaw – Walbrzych που βρίσκεται στην δυτική Πολωνίας πήραν φωτιά, αλλά οι Αρχές δήλωσαν σε ΜΜΕ ότι ήταν σχεδόν βέβαιο πως δεν πρόκειται για εμπρησμό. 


Το Κάστρο «Ksiaz»

Είναι το τελευταίο περιστατικό στο πυρετώδες ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει το «χρυσό τρένο» των ναζιστών. 

Φήμες αναφέρουν ότι το τρένο μπορεί να είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά, για αυτό οι αρχές ζητούν από τους κυνηγούς θησαυρών να είναι προσεκτικοί. 

Οι τοπικές αρχές της πόλης προσπαθούν παράλληλα να εκμεταλλευθούν την ξαφνική δημοσιότητα για να αυξήσουν τον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της διαφημιστικής εκστρατείας που οργανώθηκε, οι δημοτικές αρχές του Walbrzych άλλαξαν το όνομα της πόλης σε WAUbrzych, στο οποίο αναγράφηκε η πόλη με AU, το χημικό σύμβολο του χρυσού.

Αντικρουόμενα στοιχεία

Ο έπαρχος Τόμας Σμόλαρτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι αστυνομικοί είχαν αποκλείσει μια περιοχή κοντά στο σημείο όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται υπογείως το τρένο, φαινομενικά για την προστασία των περιέργων από τις αμαξοστοιχίες που εκτελούν τα κανονικά δρομολόγια. Στρατός, μαζί με τη μυστική Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Πολωνίας (ABW), έχει σταλεί για να ερευνήσει την περιοχή.

Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, οι πολωνικές Αρχές ξαφνικά οπισθοχώρησαν. Είπαν ότι «τα στοιχεία δεν είναι πιο ισχυρά από ό,τι σε παρόμοιους ισχυρισμούς που γίνονται τις τελευταίες δεκαετίες», σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Αλλά οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν σβήσει τον πυρετώδη ενθουσιασμό για το τρένο-φάντασμα των ναζιστών.



Ο μύθος και τα ιστορικά γεγονότα

Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς προήλαυνε ο Κόκκινος Στρατός, οι ναζιστές έστειλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τρένο γεμάτο με χρυσό και έργα τέχνης που είχαν λεηλατήσει από το Βρότσλαβ προς το Βάλμπριχ. Οδήγησαν το τρένο σε ένα σύστημα από σήραγγες που κατασκευάστηκε κάτω από τα βουνά Σόβα και, σύμφωνα με έναν γερμανό ανθρακωρύχο που ισχυρίστηκε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας, έχτισαν με τούβλα την είσοδο της σήραγγας λίγο αργότερα.

Η τοπική ιστορικός Γιοάνα Λαμπάρσκα λέει ότι υπάρχουν δύο θεωρίες για το τρένο: Είτε ήταν κάτω από το βουνό είτε ήταν κρυμμένο κοντά στο Βάλμπριχ. Αλλά «κανείς δεν έχει δει ποτέ έγγραφα που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αυτού του τρένου» προσέθεσε. Ο ιστορικός Γκάι Γουόλτερς είπε στη βρετανική εφημερίδα «Independent» ότι, αν και πολλές ιστορίες με χρυσό των ναζιστών έχουν αποκαλυφθεί ψεύτικες, αυτή «μπορεί να έχει βάση ή μάλλον… ρόδες».

Οι κάτοικοι του Walbrzych στο μεταξύ, λένε ότι η πόλη τους έγινε το «Λοχ Νες» της Πολωνίας, αλλά δεν διαμαρτύρονται καθόλου: η διεθνής προσοχή έχει φέρει ένα σωρό δημοσιογράφους και τουρίστες στην περιοχή.

Ο κρυμμένος θησαυρός

Χρυσός που αρπάχθηκε με τη βία από κρατουμένους των ναζιστών εικάζεται ότι κρύβεται στα βαγόνια του τρένου. Υπάρχουν επίσης φήμες ότι η αμαξοστοιχία μετέφερε έργα τέχνης από το λεγόμενο «Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο» που παρουσιάστηκε στον Μεγάλο Πέτρο το 1716 και ανακαινίστηκε αργότερα και μεταφέρθηκε στο Tsarkoye Selo από τη Μεγάλη Αικατερίνη το 1770. Η τύχη του δωματίου είναι θρύλος για τους κυνηγούς θησαυρών.


Το «Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο», οι θησαυροί του οποίου εκλάπησαν από τη Ρωσία το 1941

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης