Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση με όλμο στην περιφέρεια του συριακού Αφρίν σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Επιτελείου στις 5 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ένας από τους στρατιώτες σκοτώθηκε από όλμο που εκτόξευσαν μαχητές του κουρδικού YPG στους λόφους Kuri. Ο δεύτερος Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σε παρατηρητήριο στην περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες στο Ιντλίμπ, όπου σύμφωνα με την Χουριέτ «Τούρκοι και Ρώσοι συνεργάζονται να δημιουργήσουν ζώνη αποκλιμάκωσης βάσει της συμφωνίας στην Αστάνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλοι πέντε Τούρκοι στρατιώτες τραυματίσθηκαν ελαφρά από την επίθεση με όλμο και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

ΟΙ ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τις μονάδες YPG στο Αφρίν

Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν Κούρδους αντάρτες του YPG που εγκαταλείπουν τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου(ISIS) για να πάνε στο Αφρίν, εναντίον των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Eric Pahon στην Hürriyet.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι σχέσεις μας με τους Κούρδους αφορούν στον πόλεμο εναντίον του ISIS και συνεργαζόμαστε με τις μονάδες αυτές για την καταπολέμηση του ISIS και όσες μετακινήθηκαν στο Αφρίν -και είναι μικρές- δεν έχουν την αμερικανική υποστήριξη», πρόσθεσε.

Απαντώντας στο ερώτημα για την πρόθεση της Τουρκίας να επεκτείνει την επίθεσή της πέραν των συριακών συνόρων στο Μνμπίζ, πόλη που ελέγχεται από μαχητές του SDF και αμερικανικών δυνάμεων, ο Pahon είπε: «Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα περάσουν από το Αφρίν προς το Μανμπίζ. Μας προκαλεί πραγματικά ανησυχία το ενδεχόμενο, επειδή θα απορυθμίσει τον πόλεμο εναντίον του ISIS. Κατανοούμε τις σοβαρές τουρκικές ανησυχίες για τις τρομοκρατικές ομάδες κοντά στα σύνορά τους, αλλά συνεργαζόμαστε με την Τουρκία όσο γίνεται για να μην μειωθούν τα κέρδη από τον πόλεμο εναντίο του ISIS».

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι το αντιτάνκ όπλο που χρησιμοποιήθηκε για να αχρηστευθεί τουρκικό άρμα μάχης στις 3 Φεβρουαρίου, στο Sheikh Haruz βόρεια του Αφρίν, ίσως ήταν ρωσικής κατασκευής «9M113 Konkurs» όπως γράφει η Hürriyet.

Το πυραυλικό αυτό σύστημα κατασκευαζόταν επί Σοβιετικής Ένωσης και σύμφωνα με NATOϊκούς κύκλους αναφέρεται ως «At-5 Spandrel».

Πέντε Τούρκοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί στην επίθεση εκείνη. Την ίδια ημέρα είχαν σκοτωθεί άλλοι τρεις Τούρκοι στρατιώτες.

Πληροφορίες από hurriyetdailynews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης