Ο Σαΐντ Μπουτεφλίκα, ο νεότερος αδερφός του πρώην προέδρου της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, και δύο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, οι στρατηγοί Μπασίρ Ατμάνε Ταρτάγκ και Μοχάμεντ Μεντιέν, συνελήφθησαν από την αστυνομία, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό κανάλι Ennahar TV.

Ο Σαϊντ Μπουτεφλίκα, που υπήρξε ο κορυφαίος σύμβουλος της προεδρίας επί μια δεκαετία, θεωρείτο ο ντε φάκτο ηγέτης της χώρας αφότου ο αδελφός του υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος, ο γηραιός πρόεδρος παραιτήθηκε στις 2 Απριλίου, όμως οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, με αίτημα την απομάκρυνση όλων εκείνων που συνδέονται με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Άχμεντ Γκάεντ Σάλαχ έχει δεσμευτεί ότι θα απαλλάξει τη χώρα από τους διεφθαρμένους πολιτικούς, τους ολιγάρχες και τους στρατιωτικούς ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του λαού στις αρχές. Πολλοί ολιγάρχες, μεταξύ των οποίων και ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αλγερία, ο Ισάντ Ρεμπράμπ, έχουν προφυλακιστεί και διενεργούνται έρευνες σε βάρος τους.

Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης την παραίτηση του μεταβατικού προέδρου Αμπντελκάντερ Μπενσαλάχ – ο οποίος θα διατηρήσει το αξίωμα αυτό μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, στις 4 Ιουλίου – αλλά και του πρωθυπουργού Νουρεντίν Μπεντούι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης