Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Αλγερίας επανέλαβε απόψε την έκκλησή του να κηρυχθεί ο πρόεδρος της χώρας, ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ανίκανος να ασκεί τα καθήκοντά του, μετά τις συνεχείς διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Ο 82χρονος Μπουτεφλίκα, που σπανίως εμφανίζεται δημοσίως τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπος με μαζικές διαδηλώσεις εδώ και έναν μήνα. Μολονότι ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για μια πέμπτη θητεία στην προεδρία, οι διαδηλωτές δεν πείστηκαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να αρθεί το αδιέξοδο, ο αντιστράτηγος Άχμεντ Γκάιντ Σάλαχ πρότεινε την Τρίτη να κηρυχθεί ο Μπουτεφλίκα ανίκανος να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως προβλέπεται από το άρθρο 102 του Συντάγματος.

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε το υπουργείο Άμυνας ο Σάλαχ σημειώνει ότι η πλειονότητα του λαού στηρίζει το σχέδιο του στρατού όμως κάποιοι “αντιστέκονται”, χωρίς να τους κατονομάσει. Υποστήριξε επίσης ότι αυτοί συναντήθηκαν σήμερα για να ξεκινήσουν μια ενημερωτική εκστρατεία εναντίον του στρατού.

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο, η απόπειρα υπονόμευσης των ενόπλων δυνάμεων –ενός θεσμού που χαίρει μεγάλου σεβασμού στην Αλγερία– συνιστά μια “κόκκινη γραμμή” που δεν θα πρέπει κανείς να την περάσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπουτεφλίκα κυβερνά την Αλγερία εδώ και μια 20ετία, όμως το 2013 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Με βάση το Σύνταγμα, αν παραιτηθεί, θα αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Άνω Βουλής, ο Αμπντελκάντερ Μπενσάλαχ, για διάστημα τουλάχιστον 45 ημερών.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης