Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Αλγερίας θα διοργανωθεί την 1η Νοεμβρίου προκειμένου να ενισχυθεί η δημοκρατία και να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στο κοινοβούλιο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η προεδρία έπειτα από μήνες διαδηλώσεων που ζητούσαν μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν, ο οποίος εξελέγη τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε δεσμευτεί επανειλημμένα να υιοθετήσει πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να ικανοποιήσει τα αιτήματα που διατυπώνονταν στις διαδηλώσεις, οι οποίες ανέτρεψαν τον βετεράνο πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα τον Απρίλιο του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο Σύνταγμα θα δώσει στον πρωθυπουργό και στο κοινοβούλιο περισσότερες εξουσίες για να κυβερνούν την βορειοαφρικανική χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα φέτος.

“Υπό το φως των διαβουλεύσεων του προέδρου της Δημοκρατίας με τις ενδιαφερόμενες πλευρές, αποφασίστηκε να οριστεί η ημερομηνία της 1ης Νοεμβρίου 2020 για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος”, διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Η 1η Νοεμβρίου είναι η επέτειος της έναρξης του πολέμου της ανεξαρτησίας της Αλγερίας (1954-1962).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ημέρα του δημοψηφίσματος ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του Τεμπούν με τον επικεφαλής της Εκλογικής Αρχής Μοχάμεντ Σόρφι νωρίτερα τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η προεδρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης