Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι και επίσημα ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας ο νεότερος που έχουν επιλέξει οι πολίτες από την εποχή του Ναπολέοντα. Φανερά ευδιάθετος έφτασε το πρωί της Κυριακής και συγκεκριμένα στις 10:00 (τοπική ώρα) στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων όπου τον περίμενε ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους, Φρανσουά Ολάντ, για να αναλάβει τα καθήκοντα του όγδοου προέδρου της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο 39χρονος Μακρόν, περπάτησε αργά πάνω στο κόκκινο χαλί επιθεωρώντας ένα απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς, πριν τον υποδεχθεί ο προκάτοχός του στο πλατύσκαλο του Προεδρικού Μεγάρου. Οι κωδικοί πρόσβασης του συστήματος των γαλλικών πυρηνικών όπλων επιδόθηκαν στον Μακρόν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την άφιξή του στο προεδρικό μέγαρο, ο Μακρόν είχε ιδιωτική συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

 Στη συνάντηση αυτή, ενημερώθηκε για κρατικά θέματα, ενώ του επιδόθηκαν και οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα των γαλλικών πυρηνικών όπλων.

Η στιγμή που ο Ολάντ αποχαιρετά το Προεδρικό Μέγαρο και μπαίνει στο αυτοκίνητό του

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, κατά την πρώτη ομιλία του, αμέσως μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, υποσχέθηκε να εργαστεί προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στην γαλλική κοινωνία, όπως φάνηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Επίσης τόνισε ότι θα εργαστεί για μία ισχυρή Γαλλία τόσο στο εσωτερικό, όσο και στον κόσμο.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τους διαχωρισμούς και τη διχόνοια που υπάρχουν στην κοινωνία μας» σημείωσε ο 39χρονος πολιτικός.

Αναφερόμενος στην προεκλογική εκστρατεία του την οποία χαρακτηρίστηκε από πολιτική ένταση κι αντιπαραθέσεις διευκρίνισε:

«Ο κόσμος και η Ευρώπη χρειάζονται την Γαλλία περισσότερο από ποτέ. Μία ισχυρή Γαλλία, η οποία μιλάει δυνατά για την ελευθερία και την αλληλεγγύη».

Επίσης, δήλωσε ότι στη διάρκεια της προεδρίας του, η αγορά εργασίας θα γίνει περισσότερο ελαστική, ενώ θα καλλιεργηθούν συνθήκες που θα είναι φιλικές προς την επιχειρηματικότητα.

Τέλος εξήγησε ότι “καινοτομία” θα βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειών του στην προεδρία της Γαλλίας.

Ο Μακρόν όρισε νέο προσωπάρχη:

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας διόρισε τον Αλεξίς Κολέ στη θέση του γενικού γραμματέα (προσωπάρχη) του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων, την κορυφαία θέση της προεδρίας.

Πρόκειται για έναν 44χρονο απόφοιτο της γαλλικής σχολής δημόσιας διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ. Μάλιστα διετέλεσε προσωπάρχης του Μακρόν όταν ο νυν πρόεδρος ήταν υπουργός Οικονομίας και είχε δουλέψει προηγουμένως και για το υπουργείο Οικονομικών, ως αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Πιέρ Μοσκοβισί.

Ποιος είναι ο ένας διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου;

Στη θέση αυτή διορίστηκε σύμφωνα με το προσωπικό του Μακρόν ο 61χρονος Φιλιπ Ετιέν, πρώην πρεσβευτής στο Βερολίνο και επίσης απόφοιτος της ENA.

Αναμονή για τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού και την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης:

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα επικαλούμενα συνεργάτες του Μακρόν την Δευτέρα θα διοριστεί ο νέος πρωθυπουργός ενώ την Τρίτη θα ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση.

Ο Ολάντ χαιρετά τον Μακρόν λίγο πριν του παραδώσει την προεδρία

Η πρώτη επίσκεψη του νέου προέδρου:

Ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως υπογραμμίζουν άτομα από το περιβάλλον του θα επισκεφτεί γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. 

Οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις σημειώνεται πως πραγματοποίησαν επέμβαση στο Μαλί το 2013, προκειμένου να εκδιώξουν ενόπλους που συνδέονταν με την αλ Κάιντα και είχαν καταλάβει τις βόρειες περιοχές του, το 2012.

Από τότε, έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες στην γύρω περιοχή, ενώ από αυτούς, περίπου 1.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Μαλί.

Ολάντ και Μακρόν κατά την είσοδο τους στο Προεδρικό Μέγαρο αντάλλαξαν μια χειραψία μερικών δευτερολέπτων. Ο απερχόμενος πρόεδρος, χαμογελαστός, έβαλε για λίγο το χέρι του στον ώμο του διαδόχου του. Στη συνέχεια οι δυο τους πέρασαν στο προεδρικό γραφείο, το χρυσό σαλόνι του πρώτου ορόφου.

Ο Μακρόν περπατά στο κόκκινο χαλί

Παραδοσιακά στη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, ο απερχόμενος παρέδωσε μερικά κρατικά απόρρητα στον διάδοχό του, αρχίζοντας από τους περίφημους κωδικούς των πυρηνικών όπλων.

Η νέα πρώτη κυρία, η Μπριζίτ Μακρόν, ντυμένη με φόρεμα και σακάκι χρώματος μπλε της λεβάντας, είχε φθάσει λίγα λεπτά νωρίτερα από τον σύζυγό της στην αυλή του Προεδρικού Μεγάρου.

Ευδιάθετη η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας εισέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο

Εκατοντάδες φωτογράφοι και εικονολήπτες που ήταν ανεπτυγμένοι στην αυλή και μέχρι και τις σκεπές του προεδρικού μεγάρου, απαθανάτισαν κάτω από έναν απειλητικό ουρανό αυτή την επίσημη στιγμή της μεταβίβασης της εξουσίας.

Το Προεδρικό Μέγαρο γέμισε με κόσμο και φόρεσε τα καλά του

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Le Monde

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης