Την υπογραφή του σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό των αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας βάζει το Ισραήλ, το οποίο έκανε δεκτή την διαμεσολάβηση της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, Ισραηλινοί διπλωμάτες ενημέρωσαν τους Αιγύπτιους διαμεσολαβητές ότι σταματά η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, ενώ στελέχη της Χαμάς είπαν ότι η κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει την Παρασκευή. Στην αποψινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να εξηγήσει αναλυτικά τους όρους για την κατάπαυση του πυρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Jerusalem Post, η είδηση για την κατάπαυση του πυρός ήρθε λίγο μετά την δήλωση του υπουργού εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής ότι οι Ισραηλινοί διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και σκόπιμα δολοφονούν παιδιά. Ήταν μια δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του πρέσβη του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος αποχώρησε από τη γενική συνέλευση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο  CNN ότι η διαμεσολαβητική προσπάθεια θα φέρει αποτέλεσμα: «Η εξίσωση είναι απλή. Αν κλιμακώσουν, θα κλιμακώσουμε. Αν σταματήσουν να βομβαρδίζουν τη Γάζα, θα σταματήσουμε να ρίχνουμε ρουκέτες στο Τελ Αβίβ. Οι πράξεις του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και στο Σεϊχ Τζαρά έχουν βάλει στο παιχνίδι και τις Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά. Κάθε διαπραγμάτευση θα πρέπει να το υπολογίσει αυτό».

Εν τω μεταξύ, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών Παλαιστινίων σε αυτόν τον θύλακα να ανέρχεται σε 232, από την αρχή της σύρραξης, στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αίτημα για παύση των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας διατύπωσαν και αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση για την παροχή βοήθειας στο σύστημα που αντιμετωπίζει κρίσιμες ελλείψεις.

«Μέχρι να υπάρξει μια συμφωνημένη εκεχειρία, όλα τα μέρη στη σύγκρουση πρέπει να συμφωνήσουν σε μια ανθρωπιστική παύση προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση μέσα και έξω από τη Γάζα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα Ρικ Πίπερκορν.

Αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών είναι έτοιμη να μεταφέρει στη Γάζα εργαζόμενους ανθρωπιστικών αποστολών και βοήθεια –περιλαμβανομένων 10.000 εμβολίων κατά του κορωνοϊού της Sinopharm και εξοπλισμού διενέργειας τεστ– και να απομακρύνει τραυματίες, μόλις μπορέσει να εξασφαλίσει πρόσβαση. «Το ότι δεν μπορούμε να κινηθούμε λόγω των συνθηκών ασφαλείας που επικρατούν είναι βαθύτατα απογοητευτικό» είπε ο Πίπερκορν.

Η διεθνής οργάνωση αρωγής Γιατροί χωρίς σύνορα (MSF) ανέφερε σήμερα πως οι αρχές αρνήθηκαν και πάλι να της δώσουν άδεια διέλευσης από το Ισραήλ στη Γάζα.

«Το σύστημα υγείας, που αντιμετωπίζει ελλείψεις ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν βομβαρδισμοί, δεν έχει σημαντικά υλικά προκειμένου να περιθάλψει τους τραυματίες όπως σάκους αίματος» ανέφεραν οι MSF.

«Το κλείσιμο των σημείων εισόδου και εξόδου για ασθενείς και ανθρωπιστικές ομάδες υγείας και οι σοβαροί περιορισμοί στην είσοδο ιατρικών εφοδίων επιδεινώνουν την κρίση δημόσιας υγείας» δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Άχμεντ Αλ Μαντάρι. «Η σοβαρότητα των τραυμάτων ασκεί πίεση σε ένα ήδη υπερφορτωμένο σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει κρίσιμης σημασίας ελλείψεις σε απαραίτητα φάρμακα και εφόδια την ώρα που αγωνίζεται επίσης κατά της πανδημίας της COVID-19».

Στη Γάζα, 44 εγκαταστάσεις υγείας έχουν υποστεί ζημιές, με τις διακοπές ρεύματος να περιπλέκουν την κατάσταση και τρεις μονάδες αφαλάτωσης που εξυπηρετούν 400.000 ανθρώπους να βρίσκονται εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης