Aκτιβιστές, που επιδιώκουν να ασκήσουν πίεση στους αμερικανούς πολιτικούς για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, σχεδιάζουν να εμποδίσουν σήμερα την κίνηση στους μεγαλύτερους κόμβους στην αμερικανική πρωτεύουσα με αφορμή την έναρξη της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, την οποία θα παρακολουθήσουν οι ηγέτες 60 χωρών.

Ανάμεσα σε εκείνους που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο στη Νέα Υόρκη είναι και οι ηγέτες μικρών νησιωτικών κρατών που κινδυνεύουν περισσότερο από την αύξηση της στάθμης των υδάτων και εταιρείες που αναμένεται ότι θα προβούν σε νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάτι που μάθαμε είναι ότι το να αποκλείσεις μια πόλη είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να επικοινωνήσεις τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης», δήλωσε η Κέλα Μπάμπεργκερ, μια εκπρόσωπος της οργάνωσης Extinction Rebellion DC, μιας από τις σχεδόν 24 οργανώσεις που συμμετέχουν. Η διαδήλωση θα τιτλοφορείται «Shut Down DC» (Αποκλείστε την [Ουάσινγκτον] DC).

Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, σχεδόν 1.150 άνθρωποι είχαν υπογράψει για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις σε μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στις κινητοποιήσεις, είπαν οι διοργανωτές.

Οι ακτιβιστές θα έχουν στο στόχαστρό τους τέσσερις τοποθεσίες, περιλαμβανομένης της πλατείας Φάραγκατ, στο κέντρο της Ουάσινγκτον, του Κυκλικού Κόμβου Columbus Circle, κοντά στον τερματικό σταθμό των τρένων Union Station, και του Φόλγκερ Παρκ στο Κάπιτολ Χιλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μητροπολιτική αστυνομία της πρωτεύουσας ισχυρίστηκε ότι είναι εξοπλισμένη για να διαχειριστεί μια διαδήλωση οποιουδήποτε μεγέθους.

Η Extinction Rebellion, η οποία λέει ότι υποστηρίζεται από εκατοντάδες επιστήμονες, προωθεί την ειρηνική πολιτική ανυπακοή για την άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις ώστε να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να αποτρέψουν μια κλιματική κρίση που η οργάνωση φοβάται ότι θα προκαλέσει λιμό και κοινωνική κατάρρευση.

Σε διάστημα 11 ημερών τον Απρίλιο η οργάνωση παρακώλυσε τμήματα του Λονδίνου σταματώντας τρένα και προκαλώντας καταστροφές στο κτίριο του ενεργειακού κολοσσού Shell.

Οι διαδηλωτές θέλουν να ασκήσουν πιέσεις στους αμερικανούς κυβερνητικούς υπαλλήλους που συμβάλλουν στο να σταθεί η Ουάσινγκτον εμπόδιο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, πρόσθεσε η Μπάμπεργκερ.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν είναι προγραμματισμένο να παραστεί στη σύνοδο, σκοπεύει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Η σημερινή διαδήλωση επιδιώκει επίσης να προσφέρει στήριξη στα αιτήματα της 16χρονης σουηδής ακτιβίστριας για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη με ιστιοφόρο και συμμετέχει στη σύνοδο του ΟΗΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης