Πυρά βαρέων όπλων ακούγονταν την Παρασκευή στο Μπουακέ, κοντά στη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της δεύτερης πόλης της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου τουλάχιστον δύο αστυνομικά τμήματα έχουν δεχθεί επίθεση, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές.

«Πρόκειται για ανταρσία πρώην μαχητών που ενσωματώθηκαν στον στρατό και ζητούν να λάβουν μπόνους 5 εκατομμυρίων FCFA (7.600 ευρώ) και ένα σπίτι ο καθένας», εξήγησε μια στρατιωτική πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απόστρατοι στρατιώτες επιτέθηκαν εναντίον τουλάχιστον δύο αστυνομικών τμημάτων και έστησαν οδοφράγματα στο κέντρο της Μπουακέ, κόβοντας την κυκλοφορία των οχημάτων, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP, ο οποίος έκανε λόγο για σποραδικά πυρά.

Πρώην στρατιώτες έχουν λάβει θέσεις σε διάφορα στρατηγικής σημασίας σταυροδρόμια της Μπουακέ και κυκλοφορούν με οχήματα της αστυνομίας.

«Περίπου στις 03:00 το πρωί (05:00 ώρα Ελλάδας) οι στρατιώτες έφτασαν στο αστυνομικό τμήμα του 1ου τμήματος στη συνοικία Σοκούρα όπου αφόπλισαν τους αστυνομικούς και πήραν τα καλάσνικόφ τους», εξήγησε ένας αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίθεση δέχθηκε και η γενική αστυνομική διεύθυνση της πόλης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένας αξιωματούχος του στρατού της Ακτής Ελεφαντοστού δήλωσε ότι στέλνονται ενισχύσεις στη Μπουακέ από την εμπορική πρωτεύουσα της χώρας, την Αμπιτζάν.

Η Μπουακέ ήταν το προπύργιο της εξέγερσης που ήλεγχε το βόρειο τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού, πρώτης χώρας παραγωγού κακάο παγκοσμίως, από το 2002 ως το 2011, οπότε επανενώθηκε έπειτα από έναν εμφύλιο πόλεμο.

Οι κάτοικοι της πόλης παραμένουν στα σπίτια τους και τα καταστήματα έμειναν κλειστά σήμερα.

«Η πόλη είναι ερημωμένη. Άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπα κάνουν περιπολίες με μοτοσικλέτες ή αυτοκίνητα. Δεν επιτίθενται στους πολίτες (…) Μας είπαν να μείνουμε σπίτι μας», δήλωσε ο Αμί Σορό, ένας δάσκαλος που ζει στην πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης