Εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκτίθενται σε ακροδεξιά προπαγάνδα στο Facebook εν όψει των ευρωεκλογών, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ «Avaaz». Οι ακτιβιστές λένε ότι η έρευνά τους προκάλεσε «πρωτοφανή» καθαρισμό στο Facebook.

«Τα ψεύτικα νέα, τα ψεύτικα αποσπάσματα και τα κινηματογραφικά κλιπ που παρουσιάζονται ως απόδειξη παραπτωμάτων των μεταναστών, είναι μόνο μερικές από τις τακτικές που χρησιμοποιούνται από τις άκρως δεξιές σελίδες στο Facebook, δήλωσαν ακτιβιστές από το αμερικανικό κέντρο Avaaz σε νέα έκθεσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κακόβουλο περιεχόμενο παρατηρήθηκε 533 εκατομμύρια φορές μόνο τον τελευταίο τρίμηνο, ή έξι εκατομμύρια φορές την ημέρα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Avaaz.

Ενώ οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι προετοιμάζονται για τις βουλευτικές κοινοβουλευτικές εκλογές της Ε.Ε. αυτής της εβδομάδας, η Ε.Ε. «πνίγεται σε παραπληροφόρηση», δήλωσε ο διευθυντής της εκστρατείας της Avaaz,  Christoph Schott.

«Το μέγεθος και η πολυπλοκότητα αυτών των δικτύων τα καθιστά ”όπλα μαζικής καταστροφής” για τη δημοκρατία, και τώρα είναι ευδιάκριτα στην Ευρώπη» πρόσθεσε. «Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μόλις γκρεμίσαμε την επιφάνεια» σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Avaaz ανακάλυψε περίπου 500 ύποπτες σελίδες και ομάδες, ενώ διερευνούσε ακροδεξιά προπαγάνδα σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πολωνία και Ιταλία.

Το Facebook έχει ήδη αφαιρέσει 77 από αυτές. Οι σελίδες που αφαιρέθηκαν είχαν 5,9 εκατομμύρια οπαδούς.

Deutsche Welle

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης