Η Ευρώπη εκτόξευσε ακόμη δύο δορυφόρους Galileo, οι οποίοι έφθασαν πλέον τους 12 σε τροχιά γύρω από τη Γη, επεκτείνοντας κι άλλο το υπό ανάπτυξη ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, που αναμένεται να αρχίσει να προσφέρει υπηρεσίες GPS το 2016.

Η εκτόξευση έγινε από το διαστημοδρόμιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική, πάνω σε έναν ρωσικό πύραυλο «Σογιούζ», σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διαστημική εταιρεία Arianspace.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δορυφόροι θα κινούνται σε ύψος 23.222 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το ευρωπαϊκό GPS θα αρχίσει να λειτουργεί όταν οι δορυφόροι φθάσουν τους 16, έπειτα από μια ταυτόχρονη εκτόξευση τεσσάρων δορυφόρων το επόμενο έτος.
 
Η πλήρης λειτουργία του συστήματος αναμένεται από το 2018, όταν οι δορυφόροι του θα έχουν φθάσει τους 26. Μαζί με τους εφεδρικούς, ο «στόλος» τους θα ανέλθει συνολικά σε 30.

To φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που ξεκίνησε με την εκτόξευση των πρώτων δορυφόρων Galileo το 2011, προχωρά μετ’ εμποδίων, εν μέσω καθυστερήσεων, τεχνικών προβλημάτων και οικονομικών δυσκολιών (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προϋπολογίσει χρηματοδότηση της τάξεως των επτά δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2020).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επόμενες εκτοξεύσεις θα γίνουν τόσο με πυραύλους «Σογιούζ» όσο και με τον νέο ευρωπαϊκό πύραυλο «Αριάν 5 ES».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης