Οι Αϊτινοί συμμετείχαν τη Δευτέρα σε μια πανεθνική γενική απεργία για να διαμαρτυρηθούν για το αυξανόμενο κύμα απαγωγών, λίγες ημέρες μετά την απαγωγή μελών μιας αμερικανικής ιεραποστολικής χριστιανικής οργάνωσης, ένα περιστατικό που τροφοδότησε διεθνείς ανησυχίες για τη βία συμμοριών στο έθνος της Καραϊβικής που πλήττεται από κρίση.

Δεκαέξι Αμερικανοί πολίτες και ένας Καναδός, μέλη της ιεραποστολικής χριστιανικής οργάνωσης Christian Aid Ministries με έδρα το Οχάιο, απήχθησαν στην Αϊτή το Σάββατο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης αυτής, στην ομάδα μετείχαν πέντε άνδρες, επτά γυναίκες και πέντε παιδιά. Τα μέλη της ιεραποστολής εξαφανίστηκαν στα προάστια της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, ενώ πήγαιναν να επισκεφθούν ένα ορφανοτροφείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικοί ανέφεραν ότι για την απαγωγή ευθύνεται μια συμμορία ενόπλων που δρα στην περιοχή ανάμεσα στην πρωτεύουσα της Αϊτής και τα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Οι αϊτινές αρχές τηρούν σιγή σχετικά με το περιστατικό και παραμένει άγνωστο που βρίσκονται οι απαχθέντες.

Οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν άδειοι το πρωί της Δευτέρας, με τα καταστήματα και τα σχολεία να παραμένουν κλειστά στο πλαίσιο της απεργίας που κάλεσαν αρχικά οι ηγέτες του κλάδου των μεταφορών-οι εργαζόμενοι των οποίων είναι από τους πιο συνηθισμένους στόχους απαγωγών συμμοριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα δήλωσαν αργότερα ότι συμμετείχαν στην απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τις συνεχείς απαγωγές και τη συστηματική ανικανότητα της κυβέρνησης να τις αντιμετωπίσει.

Η επισφαλής κατάσταση ασφαλείας της χώρας χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ τον Ιούλιο.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον έστειλε μια μικρή ομάδα στην Αϊτή για να βοηθήσει στις προσπάθειες εντοπισμού και απελευθέρωσης των μελών της ιεραποστολικής χριστιανικής οργάνωσης.

Ο Πράις είπε ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Πορτ-ο-Πρενς βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την αϊτινή αστυνομία και με τις οικογένειες των απαχθέντων μελών της οργάνωσης.

Παράλληλα, ένας αξιωματούχος των αμερικανικών αρχών επιβολής του νόμου δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ότι το FBI θα συνδράμει στις έρευνες και τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των μελών της ιεραποστολικής χριστιανικής οργάνωσης.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για το περιστατικό στην Αϊτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης