Τρία από τα επτά μέλη του ρωμαιοκαθολικού κλήρου που απήχθησαν στην Αϊτή την 11η Απριλίου αφέθηκαν ελεύθερα, δήλωσε χθες Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Διάσκεψης των Επισκόπων της πάμφτωχης χώρας της Καραϊβικής Θάλασσας που πλήττεται από κύμα εγκληματικότητας.

«Τρία από τα επτά μέλη του κλήρου που είχαν απαχθεί την 11η Απριλίου αφέθηκαν ελεύθερα. Οι Γάλλοι δεν απελευθερώθηκαν. Δεν υπάρχουν λαϊκοί ανάμεσα στα πρόσωπα που απελευθερώθηκαν» διευκρίνισε ο πατήρ Λουτζέ Μαζίλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά μέλη του κλήρου -πέντε Αϊτινοί, ένας Γάλλος ιερέας και μία Γαλλίδα μοναχή-, απήχθησαν την προπερασμένη Κυριακή στο Κρουά ντε Μπουσκέ, κοντά στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, ενώ πήγαιναν να παρευρεθούν στη χειροτόνηση ιερέα ενορίας.

Η ομάδα αποτελούνταν από τέσσερις ιερείς και μία μοναχή από την Αϊτή καθώς και δύο πρόσωπα από τη δυτική Γαλλία, μία μοναχή από τη Μαγιέν και έναν ιερέα από το Ιλ ε Βιλέν που ζει στην Αϊτή πάνω από τριάντα χρόνια.

Τα υπόλοιπα τρία πρόσωπα που απήχθησαν είναι μέλη της οικογένειας του ιερέα που επρόκειτο να χειροτονηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάτοικοι της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου είναι στην πλειονότητά τους καθολικοί.

Οι απαγωγείς απαίτησαν ένα εκατομμύριο δολάρια για λύτρα.

Η αστυνομία υποπτεύεται ότι την απαγωγή διέπραξε οπλισμένη συμμορία που δρα στην περιοχή και αποκαλείται «400 Mawozo», σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις τάξεις της.

Η υπόθεση σόκαρε την κοινή γνώμη στην Αϊτή και εκτός συνόρων και όξυνε ακόμα περισσότερο την πολιτική κρίση στη χώρα, όπου οι απαγωγές για λύτρα παρουσιάζουν νέα έξαρση τους τελευταίους μήνες, τόσο στο Πορτ-ο-Πρενς όσο και στην επαρχία, καθώς η ισχύς των συμμοριών αυξάνεται και εξαπλώνεται.

Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία κάλεσε μερικές ημέρες μετά την απαγωγή σε απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απραξία των Αρχών και τη «δικτατορία των απαγωγών» στη χώρα, όπως το έθεσε ο πρόεδρος της Διάσκεψης των Επισκόπων, ο μονσινιόρος Λονέ Σατουρνέ.

Ο πρόεδρος της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, ανακοίνωσε τη 14η Απριλίου την παραίτηση της κυβέρνησής του και τον διορισμό νέου πρωθυπουργού, στον οποίο ανέθεσε να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα της ανασφάλειας στη χώρα.

Στο Παρίσι έχει αρχίσει να διενεργείται έρευνα για την απαγωγή από την υπηρεσία δίωξης οργανωμένου εγκλήματος (Office central de lutte contre le crime organisé, OCLCO).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης