Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι είναι έτοιμη να αναλάβει δράση ως ουδέτερος ενδιάμεσος στην διαδικασία της απομάκρυνσης όσων ανθρώπων απομένουν στο ανατολικό τμήμα της πόλης του Χαλεπιού, που διαπραγματεύονται διάφορα μέρη, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Κρίστα Άρμστρονγκ, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, σημείωσε ότι «προς το παρόν, τα διάφορα μέρη ακόμη συζητούν για τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας και το πώς θα τεθεί σε εφαρμογή. Ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθεί και ότι–κάτι ακόμη σημαντικότερο–ότι θα συμπεριλάβει την προστασία των αμάχων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άρμστρονγκ πρόσθεσε ότι «εάν εκπληρώνονται οι βασικές ανθρωπιστικές προϋποθέσεις, και εάν όλα τα μέρη το εγκρίνουν, είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε ως ένας ουδέτερος ανθρωπιστικός ενδιάμεσος και να συνδράμουμε τους αμάχους που το έχουν ανάγκη. Κατά συνέπεια προετοιμάζουμε επείγοντα σχέδια για αυτό το ενδεχόμενο, ώστε να μπορέσουμε να δράσουμε γρήγορα εάν απαιτηθεί».

Οι άμαχοι που απομακρύνονται από τις περιοχές του ανατολικού Χαλεπιού πρέπει να προστατευτούν, όπως και όσοι εξ αυτών επιλέξουν να μείνουν εκεί, συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, διευκρινίζοντας ότι η Επιτροπή δεν εμπλέκεται άμεσα στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ απαίτησε την Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας η απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι να γίνει υπό την εποπτεία διεθνών παρατηρητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πάουερ υποστήριξε εξάλλου ότι η ευθύνη για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν ή διαπράττονται στο Χαλέπι βαρύνει τις κυβερνήσεις της Συρίας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Η Πάουερ απαίτησε «αμερόληπτοι διεθνείς παρατηρητές» να αναπτυχθούν στο Χαλέπι και να επιβλέψουν την απομάκρυνση, «με τη μέγιστη ασφάλεια», των αμάχων από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού.

Κατά την πρεσβευτίνα των ΗΠΑ, οι άμαχοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι «φοβούνται, και δικαίως, ότι θα δολοφονηθούν εν μέση οδώ ή θα οδηγηθούν σε κάποιο από τα γκουλάγκ του Άσαντ».

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία για την απομάκρυνση των ανταρτών και των αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι.

«Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που ετέθησαν υπόψη μου επιτεύχθηκε μια συμφωνία επί του πεδίου η οποία επιτρέπει οι αντάρτες να εγκαταλείψουν την πόλη», ανέφερε ο Τσούρκιν στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι η απομάκρυνσή τους θα ξεκινήσει «τις επόμενες ώρες».

Κατά τον ίδιο, η στρατιωτική επιχείρηση στο Χαλέπι θα έχει τελειώσει αργότερα εντός της ημέρας.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση αυτή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της, τη Ρωσία και το Ιράν, να διευκολύνουν «επειγόντως την διαφυγή όσων αμάχων απομένουν» στο Χαλέπι και την πρόσβαση των ανθρωπιστικών επιθέσεων.

Ο Μπαν είχε σημειώσει νωρίτερα ότι «τις τελευταίες ώρες και ημέρες γινόμαστε μάρτυρες (…) μιας εντατικής προσπάθειας της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της να τερματιστεί η εσωτερική σύγκρουση (στη Συρία) με μια ολοκληρωτική στρατιωτική νίκη».

Η Πάουερ και ο Τσούρκιν έκαναν τις δηλώσεις αυτές αντίστοιχα κατά τη διάρκεια και λίγο πριν αρχίσει η έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Χαλέπι η οποία συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Την επίτευξη μιας συμφωνίας για την απομάκρυνση των ανταρτών και των αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι, που αρχικά γνωστοποίησαν εκπρόσωποι οργανώσεων των ανταρτών και πηγές προσκείμενες στον συριακό στρατό, επιβεβαίωσε εξάλλου προ ολίγου μια τουρκική κυβερνητική πηγή

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης