Οι δικαστικές αρχές της Αγκόλας υποψιάζονται ότι η Ιζαμπέλ ντος Σάντος, η κόρη του πρώην προέδρου της χώρας, επένδυσε στην Πορτογαλία τα χρήματα που υπεξαίρεσε, όπως ανέφερε την Παρασκευή από τη Λισαβόνα ο γενικός εισαγγελέας της Λουάντα.

Η δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας συνεχίζει να πουλάει τις μετοχές που διαθέτει σε πορτογαλικές εταιρείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Αγκόλα πιστεύει ότι τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τις επιχειρήσεις της Ιζαμπέλ ντος Σάντος στην Πορτογαλία βγήκαν από τη χώρα παράνομα», είπε ο εισαγγελέας Χέλντερ Πίτα Γκρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια πορτογαλική τηλεόραση RTP.

Τρεις ημέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Luanda Leaks για τον τρόπο με τον οποίο δημιούργησε την περιουσία της η ντος Σάντος, ασκήθηκαν διώξεις στην κόρη του πρώην προέδρου και σε άλλα τέσσερα πρόσωπα για απάτη, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ένας από τους υπόπτους, ο Νούνο Ριμπέιρο ντα Κούνια, ένας 45χρονος Πορτογάλος τραπεζίτης που συνεργαζόταν απευθείας με την ντος Σάντος στην πορτογαλική τράπεζα Eurobic, βρέθηκε νεκρός την Τετάρτη στο σπίτι του στη Λισαβόνα και η αστυνομία πιστεύει ότι αυτοκτόνησε.

Η Αγκόλα έχει ζητήσει τη συνεργασία των πορτογαλικών αρχών ώστε να καταθέσουν οι ύποπτοι που κατοικούν στην Πορτογαλία, είπε ο Πίτα Γκρος, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Λισαβόνα για να συναντηθεί με την ομόλογό του, Λουσίλια Γκάγκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ανακοίνωσή της από το Λονδίνο, την Πέμπτη, η ντος Σάντος απέρριψε όλες τις κατηγορίες. Η 46χρονη, που έχει επενδύσει μεγάλο μέρος της περιουσίας της στην Πορτογαλία, αποφάσισε την Τετάρτη να πουλήσει τις μετοχές της που έχει στην Eurobic, την οποία φέρεται ότι χρησιμοποιούσε για να μεταφέρει ποσά αμφίβολης προέλευσης. Την Παρασκευή, η εταιρεία παροχής ενέργειας Efacec Power Solutions, που ελέγχεται από την ντος Σάντος από το 205, έκανε γνωστό ότι η κόρη του πρώην προέδρου της Αγκόλας επιθυμεί να αποσυρθεί «οριστικά».

Ο Μάριο Λέιτε Σίλβα και ο Ζόρζε Μπρίτο Περέιρα, δύο Πορτογάλοι συνεργάτες της ντος Σάντος, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στην εταιρεία Efacec. Ο πρώτος, που ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της Efacec και διώκεται επίσης από τη δικαιοσύνη της Αγκόλας, παραιτήθηκε επίσης από την προεδρία της Banco Fomento Angola (BFA), της τρίτης τράπεζας της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης