Οι σοβαρότατες ζημιές στην ιστορική αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας προκάλεσαν κατακραυγή όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της Τουρκίας, με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο να χαρακτηρίζει τις εικόνες «σοκαριστικές» και «επονείδιστες».

Η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για να αναζητηθούν οι δράστες και ως υπεύθυνοι ορίστηκαν δυο διοικητικοί και τεχνικοί επιθεωρητές. Παράλληλα, τοποθετήθηκε ειδικό πτυσσόμενο φράγμα μπροστά στην πύλη για την προστασία της, έως ότου ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης, με ένα κομμάτι δρύινο, ίδιου τύπου, το οποίο αναμένεται από την Ιταλία.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Αγία Σοφία είναι η κόρη των οφθαλμών μας. Περισσότεροι από 20 χιλιάδες άνθρωποι την επισκέπτονται  καθημερινά. Υπάρχουν 170 κάμερες στην Αγία Σοφία και φυλάσσεται κατά τη διάρκεια της ημέρας από ιδιωτική ασφάλεια και από αστυνομικούς με πολιτικά», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής των Ιδρυμάτων της Κωνσταντινούπολης, Χαϊρουλάχ Τσελεμπί.  

Οι αποκαρδιωτικές εικόνες της φθοράς στην ιστορική πύλη προκάλεσαν αποτροπιασμό και θλίψη, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακινούνται από χρήστες βίντεο και εικόνες που παρουσιάζουν θλιβερές εικόνες εγκατάλειψης με σκουπίδια και πεσμένους σοβάδες. 

Η μετατροπή σε μουσουλμανικό τέμενος το 2020 φαίνεται πως ήταν καθοριστική για το παγκόσμιας κληρονομιάς μνημείο. Η UNESCO είχε δηλώσει ότι «ανησυχεί βαθιά» για τις επιπτώσεις της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και είχε δώσει το 2021 προθεσμία στην Τουρκία έως την 1η Φεβρουαρίου 2022 για να υποβάλει ενημερωμένη έκθεση σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν στην Αγία Σοφία και τη Mονή της Χώρας. Άγνωστο παραμένει αν η έκθεση έχει υποβληθεί…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκλητικές δηλώσεις Σοϊλού 

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μόνο η αρχή, δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Οι προκλητικές δηλώσεις ήρθαν μετά την κατακραυγή για τις φθορές στην ιστορική πύλη, με τον Σοϊλού να διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν φοβάται τη Δύση.

«Επειδή είπαν δεν μπορείτε να το κάνετε, ανοίξαμε ξανά τα κλειστά Βαρώσια στην Κύπρο, με τη θέληση του προέδρου μας. Ξέρετε τι κάναμε όταν ήταν απασχολημένοι με την πανδημία; Μετατρέψαμε σε τέμενος την Αγία Σοφία, κάτι το οποίο κρατούσαν πάνω από το κεφάλι μας για χρόνια σαν δαμόκλειο σπάθη, απειλώντας μας με διασάλευση της ειρήνης και ορκίζονταν να μη μας αφήσουν να τη μετατρέψουμε. Το λέω αυτό για να καταλάβουν και να είναι έτοιμοι για όσα έχουμε να κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης