Ισραηλινοί ερευνητές εφηύραν επαναχρησιμοποιούμενη προστατευτική μάσκα που μπορεί να εξουδετερώσει τον νέο κορωνοϊό με τη θερμότητα που παράγεται από την ενέργεια του φορτιστή του κινητού τηλεφώνου.

Η διαδικασία αποστείρωσης διαρκεί περί τα 30 λεπτά και οι χρήστες δεν θα πρέπει να φορούν τη μάσκα όσο βρίσκεται στην πρίζα, δηλώνει ο καθηγητής Γιαΐρ Έιν-Ελί, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Technion University στη Χάιφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μάσκα έχει θύρα USB, που συνδέεται με έναν συνήθη φορτιστή κινητού τηλεφώνου, ο οποίος θερμαίνει ένα εσωτερικό στη μάσκα στρώμα ινών άνθρακα μέχρι τους 70 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία αρκετή για να σκοτώσει τους ιούς.

Ο Ισραηλινός καθηγητής επισημαίνει ότι οι μάσκες μίας χρήσης, ευρύτατα χρησιμοποιούμενες λόγω της πανδημίας, είναι ακριβές και επιζήμιες για το περιβάλλον. «Πρέπει να τις κάνουμε επαναχρησιμοποιούμενες και φιλικές, και αυτή είναι η λύση».

Το πρωτότυπο μοιάζει με μία συνήθη μάσκα N95, με μία βαλβίδα στο μπροστινό μέρος. Οι ερευνητές έχουν καταθέσει την πατέντα για τη μάσκα στις Ηνωμένες Πολιτείες στο τέλος του Μαρτίου και λένε ότι συζητούν τη διάθεσή της στον ιδιωτικό τομέα. Η μάσκα θα πωλείται πιθανόν 1 δολάριο ακριβότερα από τη συνήθη μάσκα μίας χρήσης, λένε οι ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης