To Ιράν παρουσίασε σε μια ειδική εκδήλωση, παρουσία του προέδρου Χασάν Ροχανί, το νέο του μαχητικό αεροσκάφος, κατασκευασμένο για πρώτη φορά από την εγχώρια βιομηχανία. Ο ίδιος ο πρόεδρος μάλιστα κάθισε στο διθέσιο κόκπιτ, τονίζοντας στις δηλώσεις του ότι με το αεροσκάφος αυτό βελτιώνονται οι αμυντικές δυνατότητες της Τεχεράνης απέναντι στην Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για το Kowsar, ένα σύγχρονο αεροσκάφος τέταρτης γενιάς, κατασκευασμένο κατά 100% στο Ιράν, με προηγμένες δυνατότητες αεροπλοΐας και ραντάρ πολλαπλών χρήσεων. Το όνομα του το πήρε από έναν ποταμό του παραδείσου που αναφέρεται στο Κοράνι, ενώ υπάρχει και το ομώνυμο κεφάλαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ροχανί υπογράμμισε ότι ο στόχος της κατασκευής του είναι η διατήρηση της ειρήνης μέσω της αποτροπής μιας ενδεχόμενης επίθεσης στη χώρα του. 

«Οι ΗΠΑ δεν τολμούν να επιτεθούν στο Ιράν γιατί γνωρίζουν τη στρατιωτική του δύναμη και το μεγάλο τίμημα που θα είχε μια τέτοια σύγκρουση», σημείωσε ο Ροχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν πρέπει να εξελίξει τις στρατιωτικές του δυνάμεις για να αποτρέψει τα άλλα κράτη που θέλουν να πάρουν το έδαφός του και τους πόρους του, σημείωσε εξάλλου ο Ιρανός πρόεδρος κατά την ομιλία του αυτή την οποία εκφώνησε με αφορμή τη σημερινή Εθνική Ημέρα Αμυντικής Βιομηχανίας στο Ιράν.

“Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε κατά των στρατιωτικών δυνάμεων που θέλουν να πάρουν τα εδάφη μας και τους πόρους μας”, σημείωσε κατά την ομιλία του αυτή, στην οποία υπογράμμισε ωστόσο ότι οι στρατιωτικές ικανότητες του Ιράν έχουν μόνον αποτρεπτικό στόχο και αποσκοπούν στην επίτευξη μιας “διαρκούς ειρήνης”.

“Αυτά που λέω για την αμυντική μας ικανότητα δείχνουν ότι επιδιώκουμε τη διαρκή ειρήνη”, σημείωσε επίσης ο Ροχανί.

“Ορισμένοι πιστεύουν ότι όταν κάποιος επιδιώκει να αυξήσει τη στρατιωτική του δύναμη επιδιώκει τον πόλεμο. Όμως εμείς επιδιώκουμε περισσότερο την ειρήνη και δεν θέλουμε τον πόλεμο (…) Αν δεν διαθέτουμε όμως τα μέσα αποτροπής, αυτό θα δώσει το πράσινο φως στους άλλους για να εισβάλουν στη χώρα αυτή”, υπογράμμισε ο Ιρανός πρόεδρος.

“Με κάποιες προτάσεις, μπορούν να ξεκινήσουν μια μάχη. Με κάποιες στρατιωτικές ενέργειες μπορούν να μπουν σε μια αντιπαράθεση, αλλά αυτό θα στοιχίσει”, προειδοποίησε τέλος ο Ιρανός πρόεδρος, τασσόμενος υπέρ της προστασίας της χώρας “με το ελάχιστο κόστος”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης