Η Χόντα Μουθάνα (Hoda Muthana) είναι μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και μεγάλωσε στην Αμερική. Βρίσκεται στη Συρία και ικετεύει να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Η Χόντα Μουθάνα γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2014 ήταν 20 ετών και σπούδαζε στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα – Μπίρμινγχαμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε στους γονείς της ότι θα έκανε ένα ταξίδι στην Ατλάντα. Αντί αυτού χρησιμοποίησε τα δίδακτρά της για να αγοράσει ένα αεροπορικό εισιτήριο για την Τουρκία. Από εκεί πέρασε στη Συρία και εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος ως «νύφη τζιχαντιστών».

Η Χόντα Μουθάνα, τώρα που το Ισλαμικό Κράτος έχει απολέσει τα εδάφη που κατείχε στη Συρία, ικετεύει να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες όμως αρνούνται να τη δεχτούν και δηλώνουν ότι δεν είναι υποχρεωμένες. Η Χόντα Μουθάνα από τη Συρία έκανε και το «τρολ» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλούσε σε δολοφονίες Αμερικανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προέτρεπε σε τρομοκρατικές επιθέσεις σε αμάχους που παρακολουθούσαν παρελάσεις.

Αυτά έγραφε το 2015. Τώρα, 2019, λέει ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ για τις πράξεις της.

Ο Μάικ Πομπέο τοποθετούμενος στο θέμα, δήλωσε ότι η Χόντα Μουθάνα -αν και γεννήθηκε στις ΗΠΑ- δεν ήταν ποτέ ακριβώς Αμερικανίδα πολίτης.

Για αυτό τον λόγο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία νομική υποχρέωση να τη δεχτούν πίσω και να τη δικάσουν.

Και ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, όπως έγραψε στο Twitter, έχει δώσει σαφείς εντολές στον Μάικ Πομπέο να μην αφήσει τη Μουθάνα να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Η Χόντα Μουθάνα στη Συρία παντρεύτηκε έναν τζιχαντιστή από την Αυστραλία τον Σουχάν Ραχμάν (Suhan Rahman), είναι ο ένοπλος στη φωτογραφία. Αυτός σκοτώθηκε το 2015. Το πολεμικό του ψευδώνυμο ήταν Αμπου Τζιχάντ Αλ Αυστράλι. Όταν σκοτώθηκε, η Χόντα Μουθάνα ανέβασε τη φωτογραφία του πτώματός του στο Twitter, μέσα στα αίματα, ανακοινώνοντας τον θάνατό του. Το μωρό, που σήμερα είναι 18 μηνών, το έκανε με άλλον τζιχαντιστή, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Ο πατέρας της τζιχαντίστριας, Άχμεντ Αλί Μουθάνα, κατέθεσε μήνυση κατά του αμερικανικού κράτους και ζητά την επιστροφή της.

Ισχυρίζεται ότι τόσο η κόρη του, όσο και το 18 μηνών παιδί της -το απέκτησε κάνοντας «ερωτικό τζιχάντ»- είναι Αμερικανοί πολίτες.

Ο πατέρας, ο Άχμεντ Αλί Μουθάνα, εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ το 1990 ως διπλωμάτης της Υεμένης στον ΟΗΕ.

Έχασε τη διπλωματική του ιδιότητα στα μέσα της δεκαετίας του 1990 εξαιτίας του εμφυλίου στην Υεμένη.

Το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές Αρχές, για να αποφανθούν εάν έχει αμερικανική υπηκοότητα η Χόντα Μουθάνα, είναι εάν όταν γεννήθηκε, στις 28 Οκτωβρίου 1994, ο πατέρας της ήταν εν ενεργεία διπλωμάτης της Υεμένης ή όχι.

Μετά από έρευνα κατέληξαν ότι ο πατέρας της διατηρούσε τη διπλωματική του ιδιότητα έως τις 6 Φεβρουαρίου 1995.

Αυτό σημαίνει ότι η κόρη του, αν και γεννήθηκε στις ΗΠΑ, ως κόρη διπλωμάτη δεν δικαιούται την αμερικανική υπηκοότητα. Είναι Υεμενίτισσα.

Ο πατέρας απαντά ότι παρέδωσε τη διπλωματική του ιδιότητα στις 2 Ιουνίου 1994, οπότε η κόρη του, που γεννήθηκε αργότερα, είναι Αμερικανίδα υπήκοος.

Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο επειδή το 2004 η Χόντα Μουθάνα έλαβε το αμερικανικό διαβατήριο. Το οποίο ανανέωσε δέκα χρόνια μετά, πριν φύγει για τη Συρία.

Στη Συρία η Χόντα Μουθάνα, σε επαναστατική μανία, έκαψε το 2016 το αμερικανικό διαβατήριό της μαζί με άλλες εθελόντριες από τη Δύση που επίσης έκαιγαν τα δικά τους.

Η ίδια μάλιστα ανέβασε στο Twitter τη φωτογραφία που έκαιγε το διαβατήριό της, γράφοντας «δεν τα χρειαζόμαστε άλλο, δόξα τω θεώ».

Η κυβέρνηση Ομπάμα απάντησε τότε ότι το διαβατήριο και η υπηκοότητά της δεν ήταν έγκυρες.

Τον Ιανουάριο 2016 η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στο πατρικό της τζιχαντίστριας, με την οποία ενημέρωνε ότι η υπηκοότητά της δεν ήταν νόμιμη και ότι το διαβατήριο εκδόθηκε κατά λάθος.

Η υπόθεση της Χόντα Μουθάνα απασχολεί αρκετά τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Εξάλλου δεν είναι η μοναδική δυτική υπήκοος που προσπαθεί να γυρίσει στη χώρα προέλευσής της.

Τώρα που δεν υπάρχει «χαλιφάτο» ως επικράτεια, εκατοντάδες γυναίκες τζιχαντιστών, άλλες σύζυγοί τους από πριν και άλλες εθελόντριες που πήγαν στη Συρία για να ζευγαρώσουν μαζί τους, πολλές με μωρά που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, κρατούνται σε στρατόπεδα εκτοπισμένων στην ανατολική Συρία υπό κουρδική φύλαξη και ζητάνε να γυρίσουν πίσω.

Πηγή: tribune.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης