Αυστρία: Τηρείται σε ποσοστό άνω του 98% η απαγόρευση του καπνίσματος

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019, 17:00
Αυστρία: Τηρείται σε ποσοστό άνω του 98% η απαγόρευση του καπνίσματος

Μέσα στους δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου για την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση στην Αυστρία, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 5.205 έλεγχοι στη Βιέννη και έχουν οδηγήσει σε μόλις 83 περιπτώσεις μηνύσεων.

Αυτές οι 83 περιπτώσεις αντιπροσωπεύουν ποσοστό 1,6% στο σύνολο των ελέγχων που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις εστίασης στην αυστριακή πρωτεύουσα, γεγονός που σημαίνει ότι η απαγόρευση τηρείται σε ποσοστό πάνω από 98%.

Παράλληλα, ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις από τους περίπου 10.000 επιχειρηματίες εστίασης στη Βιέννη, με τον εκπρόσωπο του κλάδου στον Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας, Πέτερ Ντόμπτσακ, να κάνει λόγο σε σημερινές δηλώσεις του για «ολόκληρη σειρά αντιδράσεων από τη γαστρονομία».

Ο ίδιος επισημαίνει πως υπάρχουν πολλά «παράπονα» από μικρές καφετέριες και καταστήματα εστίασης στα προάστια, ενώ ο «τζίρος» σε μεγάλες ντισκοτέκ και μπαρ στη Βιέννη φαίνεται να έχει μειωθεί κατά 15-20%.

Ο ομοσπονδιακός νόμος για την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση στην Αυστρία, τον οποίο είχαν υπερψηφίσει στις 2 Ιουλίου τέσσερα από τα πέντε κόμματα της προσφάτως απελθούσας προηγούμενης Βουλής, έπειτα από πολυετείς συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, τέθηκε οριστικά και αμετάκλητα σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου προς την 1η Νοεμβρίου.

Η Αυστρία ήταν μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που απαγόρευσε το κάπνισμα στους χώρους εστίασης. Η αυτοκράτειρα Μαρία-Θηρεσία είχε εγκαθιδρύσει ένα μονοπώλιο καπνού το 1764, το οποίο «έσπασε» πλήρως μόλις το 2001, όταν η κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε την έως τότε κρατική επιχείρηση καπνού, την Austria Tabak.

Με την ευκαιρία της έναρξης της ισχύος της απαγόρευσης την 1η Νοεμβρίου, πολλά μπαρ της Βιέννης είχαν οργανώσει βραδιές του «τελευταίου τσιγάρου», μερικά μάλιστα προσέφεραν δωρεάν στους πελάτες όσα τσιγάρα ήθελαν να καπνίσουν.

Την έναρξη ισχύος του ομοσπονδιακού νόμου - η τήρηση του οποίου ελέγχεται με ιδιαίτερη αυστηρότητα και σε περίπτωση παράβασής του επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα και κυρώσεις - προέβλεπε σχετική απόφαση της 16ης Οκτωβρίου του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία αυτό είχε απορρίψει την προσφυγή που είχαν καταθέσει νωρίτερα εκπρόσωποι της αποκαλούμενης «νυχτερινής γαστρονομίας» ζητώντας την εξαίρεσή τους από τον σχετικό νόμο.

Στην προσφυγή τους ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ως επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις τους - μπαρ, ντίσκο - λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά τις νυχτερινές ώρες και οι επισκέπτες τους έχουν διαφορετικό προφίλ από εκείνων της υπόλοιπης εστίασης.

Τονίζοντας πως πολυάριθμες διεθνείς έρευνες έχουν καταδείξει τα θετικά αποτελέσματα των απαγορεύσεων του καπνίσματος, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, με ανακοίνωσή της, χαιρέτισε ως σημαντικό βήμα την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση στην Αυστρία.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι στην Αυστρία εξαιτίας του καπνίσματος χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο 14.000 άνθρωποι, ενώ σε 1.000 ανέρχεται ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του «παθητικού καπνίσματος».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στην Αυστρία το ποσοστό των νέων ανθρώπων που αρχίζουν το κάπνισμα από την ηλικία των 15 ετών ανέρχεται σε 30%, με το αντίστοιχο αυτό ποσοστό να είναι μεγαλύτερο μόνο στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία.

Η υπερψήφιση, τον περασμένο Ιούλιο, του νόμου για την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση στην Αυστρία, είχε καταστεί δυνατή με την υπαναχώρηση του πρώην κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, του πρώην καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Την απελευθέρωση του καπνίσματος στην εστίαση, το Λαϊκό Κόμμα υποστήριζε με εμμονή έως τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το όποιο ήταν και το μόνο από τα πέντε κόμματα της Βουλής που καταψήφισε τον νόμο τον περασμένο Ιούλιο.

Κρίνοντας προφανώς πως ενόψει του προεκλογικού αγώνα για τις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου δεν θα ήταν προς το συμφέρον του η εμμονή του κατά της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση, μία υπόθεση που συνταράσσει επί χρόνια την κοινωνία στην Αυστρία, το Λαϊκό Κόμμα είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου την υποστήριξή του στην προστασία των μη καπνιστών, παραιτούμενο της έως τότε αντίθεσής του στην απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019, 17:00