Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας (ÖVP) σκοπεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη.

Ο Κουρτς, ο οποίος έλαβε την περασμένη Παρασκευή τη διερευνητική εντολή, τόνισε ότι στόχος του είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας με το 31,5% των ψήφων, δεν συγκεντρώνει όμως την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και χρειάζεται έναν εταίρο για να ελέγχει το Κοινοβούλιο. Μόνο δύο κόμματα έχουν τον απαραίτητο αριθμό εδρών που χρειάζεται ο Κουρτς: οι Σοσιαλδημοκράτες (SPO) και το Κόμμα της Ελευθερίας.

Ο συντηρητικός ηγέτης ακολούθησε σκληρή γραμμή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, γεγονός που εκμηδένισε τις αποστάσεις με το ακροδεξιό κόμμα (FPO) και επέτρεψε στα δύο κόμματα να κεφαλαιώσουν σε ψήφους την απογοήτευση των Αυστριακών για τις μεταναστευτικές ροές στη χώρα, κατά τα έτη 2015 και 2016.

Τα δύο κόμματα εξάλλου είχαν ως βασική τους γραμμή στην προεκλογική περίοδο την αυστηροποίηση της στάσης απέναντι στους μετανάστες, τις ταχείες διαδικασίες απέλασης όσων μεταναστών οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου δεν γίνονται δεκτές και τον πόλεμο κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επομένως αποφάσισα να καλέσω τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και το κόμμα των Ελευθέρων σήμερα στις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού» ανακοίνωσε ο Κουρτς σε συνέντευξή Τύπου, προσθέτοντας ότι παραμένει το «plan B» για το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας αν οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν αποτέλεσμα. 

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προαναγγείλει το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες όταν ανέλαβε την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε έναν συνασπισμό με το FPO, κόμμα που έχει ιδρυθεί από πρ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης