Μετά τη χθεσινή απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) να συστήσει την περαιτέρω χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του νέου κορωνοϊού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Αυστρίας ανακοίνωσε τη συνέχιση της χορήγησής του χωρίς αλλαγές.

Με βάση την αξιολόγηση του EMA, συνιστάται η συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού αμετάβλητα, καθώς το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου εμφάνισης θρόμβων αίματος (θρομβοεμβολικά επεισόδια), αναφέρεται σχετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα οφέλη του εμβολίου στην καταπολέμηση της ακόμη διαδεδομένης απειλής της COVID-19 εξακολουθούν να υπερτερούν του κινδύνου εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών. Δεν υπάρχει ένδειξη προβλήματος με οποιαδήποτε παρτίδα του εμβολίου ούτε με κάποιο συγκεκριμένο τόπο παραγωγής» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Αυστριακή Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, το εμβόλιο της Astra­Ze­ne­ca δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρόμβων αίματος. Σε γυναίκες κάτω των 55 ετών υπάρχει ένδειξη πολύ χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1:100.000) μιας σπάνιας μορφής διαταραχών πήξης με θρόμβους αίματος μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 και αυτό πρέπει να επισημαίνεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης πριν από τον εμβολιασμό, υπογραμμίζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης