Έπειτα από μία πολύκροτη δίκη που διήρκεσε τρία χρόνια, το Περιφερειακό Ποινικό Δικαστήριο της Βιέννης καταδίκασε σήμερα Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου σε οκτάχρονη κάθειρξη για απιστία και κατάχρηση εξουσίας τον 51 ετών πρώην υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας Καρλ-Χάιντς Γκράσερ.

Ο Καρλ-Χάιντς Γκράσερ, ο οποίος είχε παραπεμφθεί σε δίκη με επτάχρονη καθυστέρηση, είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας την περίοδο 2000-2006, στη συγκυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του τότε καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, του οποίου ο Γκράσερ υπήρξε έμπιστος επί πολλά χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και άλλοι 13 συγκατηγορούμενοι, πολλοί από τους οποίους υπήρξαν συνεργάτες του, είχαν παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της απιστίας και της δωροδοκίας κατά την πώληση κατοικιών που βρίσκονταν στην ιδιοκτησία του αυστριακού δημοσίου, και κατά την ενοικίαση το 2006 από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και των αυστριακών Τελωνείων του πύργου στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Λιντς.

Η πολύκροτη υπόθεση πώλησης των κατοικιών του δημοσίου επί υπουργίας Καρλ-Χάιντς Γκράσερ, στο πλαίσιο της οποία είχαν καταβληθεί «μίζες» ύψους 9,6 εκατομμυρίων ευρώ, είχε απασχολήσει επί χρόνια την αυστριακή κοινή γνώμη και, χωρίς στο μεταξύ διάστημα να έχει κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία εναντίον του, η δίκη είχε ξεκινήσει μόλις στις 12 Δεκεμβρίου του 2017.

Ο Γκράσερ καταχράστηκε το πολιτικό του αξίωμα, παραβίασε τα περιουσιακά συμφέροντα του δημοσίου και δεν ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά του, τόνισε η δικαστής Μάριον Χόενκεκερ κατά την ανάγνωση, το μεσημέρι, της ετυμηγορίας του Περιφερειακού Ποινικού Δικαστηρίου της Βιέννης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη επτά ετών τον πρώην γενικό γραμματέα του Κόμματος των Ελευθέρων Βάλτερ Μάισμπεργκερ, ο οποίος ενήργησε ως μεσάζων για τον Γκράσερ, όπως επίσης σε εξαετή κάθειρξη τον λομπίστα Πέτερ Χόχεγκερ για συνέργεια στην απιστία.

Πέρα από την κατηγορία για την καταβολή των 9,6 εκατομμυρίων ευρώ σε «μίζες» κατά την πώληση των κατοικιών, κατά την ενοικίαση του πύργου στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό από το Υπουργείο Οικονομικών, είχε καταβληθεί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «προμήθεια» ύψους 200.000 ευρώ στον Γκράσερ και τους συνεργάτες του.

Έναν ρόλο, σύμφωνα επίσης με το κατηγορητήριο, έπαιξαν και τα 500.000 ευρώ τα οποία ο Γκράσερ ως τότε υπουργός Οικονομικών είχε καταθέσει μετρητά σε ιδιωτική τράπεζα στη Βιέννη, μεταφέροντας το ποσό από την Ελβετία, το οποίο ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι έλαβε από την πεθερά του.

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, κατά την ιδιωτικοποίηση των κατοικιών του δημοσίου το 2004 από τον τότε υπουργό Οικονομικών, είχε κατατεθεί μυστικά μέσω Κύπρου σε λογαριασμό στο Λίχτενσταϊν από την εταιρεία που είχε πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό χάρη στις διασυνδέσεις της με τον ίδιο, ως «μίζα» το ποσό των 9,6 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιπροσώπευε το 1% της υποτιμημένης αξίας των κατοικιών.

Ο Καρλ-Χάιντς Γκράσερ, ο οποίος για κάποια χρόνια εμφανιζόταν ως ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς της Αυστρίας, υπήρξε ηγετικό στέλεχος του Κόμματος των Ελευθέρων και ένας από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του Γεργκ Χάιντερ, ενώ αργότερα, μετά τη διάσπαση των Ελευθέρων από τον Χάιντερ τον Απρίλιο του 2005, προσχώρησε στο Λαϊκό Κόμμα του τότε καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων του Γεργκ Χάιντερ είχε αναλάβει καθήκοντα τον Φεβρουάριο του 2000 υπό τον καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, αρχηγό τότε του Λαϊκού Κόμματος, και παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης