Η ελευθερία της γνώμης και η ελευθερία του Τύπου αποτελούν «ένα θεμέλιο της Δημοκρατίας μας, ένα θεμέλιο του κράτους μας του δικαίου», ανέφερε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, σε σημερινό μήνυμα του με την ευκαιρία της αυριανής Διεθνούς Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου.

Ταυτόχρονα προειδοποιεί για τον εκφοβισμό δημοσιογράφων και για προσπάθειες άσκησης πολιτικής λογοκρισίας, προφανώς με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις που δέχεται από το συγκυβερνών στην Αυστρία ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ο θεωρούμενος ως εκ των πλέον εγκύρων Αυστριακών δημοσιογράφων, ο γνωστός παρουσιαστής της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης Άρμιν Βολφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος επισημαίνει στο μήνυμά του πως όποιος επιτίθεται κατά της Ελευθερίας του Τύπου, απειλεί έναν πυρήνα υπόστασης της Δημοκρατίας και πως όταν επιδιώκεται ο εκφοβισμός δημοσιογράφων ή ακόμη όταν επιδιώκεται ο κατά βάση περιορισμός του δικαιώματος άσκησης κριτικής, τότε υπερβαίνονται τα όρια.

«Εμείς οι δημοκράτες και δημοκράτισες θέλουμε και πρέπει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε εμάς στην Ευρώπη και στον κόσμο. Και η ειδησεογραφία για όλα αυτά όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά μάλιστα υποχρεούται, να είναι κριτική. Οι απαγορεύσεις δεν είναι κριτική, αλλά προσπάθεια πολιτικής λογοκρισίας», υπογραμμίζει ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, χωρίς να κατονομάζει την επίκαιρη συζήτηση για την προφανώς επιδιωκόμενη από την αυστριακή κυβέρνηση, επιβολή λογοκρισίας στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF).

Σύμφωνα με τον Αυστριακό πρόεδρο, «η Ελευθερία της Γνώμης και η Ελευθερία του Τύπου κερδήθηκαν με αγώνες αιώνων, και χωρίς τον ρόλο ελέγχου από τα Μέσα Ενημέρωσης είναι αδιανόητη η σύγχρονη φιλελεύθερη Δημοκρατία» και, κατά την άποψή του, ένα από τα πιο βασικά καθήκοντα των δημοσιογράφων είναι να θέτουν κρίσιμα ερωτήματα τους ισχυρούς της πολιτικής και της οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η καλά εξακριβωμένη πληροφορία, τα καλά ερευνημένα αίτια, το θεμελιωμένο με επιχειρήματα σχόλιο, όλα αυτά αποτελούν τα κεντρικά καθήκοντα των Μέσων Ενημέρωσης», υπογραμμίζει ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Στελέχη, αλλά και η ίδια η ηγεσία του συγκυβερνώντος – με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, έχοντας στοχοποιήσει εδώ και πολύ καιρό τον παρουσιαστή της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης Άρμιν Βολφ, εξαπολύουν τελευταία άμεσες φραστικές απειλές εναντίον του, ζητώντας μάλιστα ανοικτά την απόλυσή του.

Ο Άρμιν Βολφ, παίρνοντας αρχές της περασμένης εβδομάδας συνέντευξη από τον επικεφαλής των υποψηφίων του Κόμματος των Ελευθέρων στις επικείμενες Ευρωεκλογές Χάραλντ Βιλίμσκι, είχε συγκρίνει γελοιογραφία της Νεολαίας των Ελευθέρων καθαρά ξενοφοβικού περιεχομένου, με απεικονίσεις Εβραίων κατά τη ναζιστική περίοδο.

Ο Βιλίμσκι απείλησε, στη διάρκεια της συνέντευξης, τον διακεκριμένο δημοσιογράφο με «άμεσες συνέπειες», ζητώντας την απόλυσή του από τη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, κάτι που υποστήριξαν στη συνέχεια και άλλα ηγετικά στελέχη των Ελευθέρων. Ανάμεσά τους ήταν η πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων στη δημόσια Τηλεόραση της χώρας και πρώην Ευρωβουλευτής των Ελευθέρων Ούρσουλα Στέντσελ, η οποία μάλιστα συνέκρινε το ύφος των ερωτήσεων του Άρμιν Βολφ με τα δικαστήρια της ναζιστικής περιόδου.

Το Συνδικάτο Αυστριακών Δημοσιογράφων κατήγγειλε με δριμύτητα πως αυτές οι τοποθετήσεις και απαιτήσεις των στελεχών του Κόμματος των Ελευθέρων αποτελούν απλά και μόνον τις τελευταίες από έναν μακρύ κατάλογο επιθέσεων τους εναντίον της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ενώ τον βραβευμένο με πολλά βραβεία για την Ελευθερία του Τύπου δημοσιογράφο Άρμιν Βολφ, στήριξαν με ανακοινώσεις τους δημοσιογραφικές ενώσεις από τη Γερμανία και άλλες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στις αρχές της περασμένης χρονιάς, η γενική διεύθυνση της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης όπως και ο ίδιος δημοσιογράφος, είχαν μηνύσει τον αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων και αντικαγκελάριο της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος είχε κατηγορήσει τον Άρμιν Βολφ ότι διασπείρει ψευδείς ειδήσεις.

Για τους ισχυρισμούς του, σε ανάρτησή του στο Facebook, που συνοδεύονταν από φωτογραφία του δημοσιογράφου, και με υπότιτλο «Υπάρχει ένας τόπος όπου τα ψέματα γίνονται ειδήσεις. Αυτός ο τόπος είναι η Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση», ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, έπειτα από εξωδικαστικό συμβιβασμό, είχε αναγκαστεί να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τον Άρμιν Βολφ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης