Γνωστοί δικαστές και νομικοί απευθύνουν σήμερα έντονες προειδοποιήσεις σε σχέση με την αμφιλεγόμενη πρόθεση της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, να θεσπίσει την προληπτική κράτηση αιτούντων άσυλο για λόγους ασφαλείας.

Η πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Δικαστών Σαμπίνε Ματέικα εξέφρασε τις ανησυχίες της πως με τη σχεδιαζόμενη νομοθεσία, η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει τη βάση για εκτεταμένες επεμβάσεις στα δικαιώματα ελευθερίας πέραν των αιτούντων άσυλο, ενώ, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Ρούπερτ Βολφ κατήγγειλε τα κυβερνητικά σχέδια για προληπτική κράτηση, ως εμπρηστικά επικίνδυνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι σήμερα, ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Βιέννη δεν έχει καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο, για την ψήφιση του οποίου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων και ως εκ τούτου θα χρειάζονταν στη Βουλή οι ψήφοι και των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατικού και ΝΕΟΣ.

Τα δύο αυτά κόμματα ανέμεναν να λάβουν πρόσκληση προς διαπραγμάτευση, που είχε προαναγγείλει για σήμερα το μεσημέρι ο προερχόμενος από το Κόμμα των Ελευθέρων υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, η οποία όμως ακυρώθηκε, με την δικαιολογία από μέρους του, πως η διαπραγμάτευση περιττεύει, καθώς οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των συγκυβερνώντων κομμάτων θα ενημερώσουν προσεχώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το γεγονός, πως δεν θα υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για τον περιορισμό της προληπτικής κράτησης μόνον σε αιτούντες άσυλο, αλλά θα ρυθμίζεται στη βάση ενός απλού νόμου, οδηγεί, σύμφωνα με την ίδια, την πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών Σαμπίνε Ματέικα να απευθύνει σαφέστατες προειδοποιήσεις ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι βάσεις για την επέκταση της προληπτικής κράτησης «λόγω απειλής της δημόσιας ασφάλειας» και σε άλλες ομάδες προσώπων, πέραν των αιτούντων άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Ρούπερτ Βολφ, το πρόβλημα βρίσκεται στο ό, τι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φυλακίζει ανθρώπους χωρίς να υπάρχει λόγος σύλληψής τους και αυτό είναι το εμπρηστικά επικίνδυνο.

Ο ίδιος θεωρεί πως επαρκούν οι υπάρχουσες ήδη δυνατότητες, δηλαδή, αφενός η προανάκριση στην περίπτωση συγκεκριμένης υπόνοιας για αξιόποινη πράξη και αφενός της δυνατότητας για εγκλεισμό σε ίδρυμα, διανοητικά διαταραγμένων ατόμων που είναι επικίνδυνα.

Τα σχέδια του κυβερνητικού συνασπισμού απέρριψαν σήμερα και Αυστριακοί συνταγματολόγοι, όπως ο Χάιντς Μάγιερ, ο οποίος, σε συνέντευξη του επισήμανε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για κράτηση λόγω υποψίας και διερωτήθηκε για το πώς άραγε μπορεί ο δικαστής να διαπιστώσει εάν κάποιος είναι επικίνδυνος.

Κατά την άποψή του, ήδη με την υπάρχουσα νομοθεσία είναι δυνατή, έπειτα από παρακολούθηση, η προφυλάκιση κάποιου που συναντάται με άλλους για τη συζήτηση σχεδίων βομβιστικής επίθεσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης