Την υπόσχεση πως θα «τρέχει» για το καλό των ανθρώπων – καλώντας συγχρόνως και τα άλλα στελέχη και μέλη να «τρέχουν» για τον ίδιο σκοπό – έδωσε στο Συνέδριο των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, που ολοκλήρωσε απόψε τις διήμερες εργασίες του στην πόλη Βελς της Δυτικής Αυστρίας, η νέα αρχηγός τους, η 47χρονη πρώην υπουργός Υγείας Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την ηγεσία τους στα 130 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.

Στην ομιλία της, μετά την εκλογή της με ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό 97,8%, η νέα αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης – το οποίο ηγούνταν των αυστριακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα δέκα χρόνια μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο – άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ως «αλαζόνα», «αυτάρεσκη», «μίζερη», «ύπουλη», και τονίζοντας πως οι πολιτικοί εκλέγονται για να δρουν, η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, κατηγόρησε τον καγκελάριο Κουρτς ότι το μόνο που κάνει όλα αυτά τα χρόνια (ΣΣ τώρα ως καγκελάριος και νωρίτερα ως υπουργός Εξωτερικών) είναι μόνον να περιγράφει και να επικρίνει καταστάσεις.

Σε σχέση με τη μεταναστευτική πολιτική και την «εξαιρετικά σκληρή» στάση της κυβέρνησης, η ίδια τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ταυτόχρονα «ανθρωπισμός» και «τάξη», ωστόσο, όπως τόνισε, ποτέ δεν θα πρέπει κανείς να υιοθετεί την γλώσσα και την πολιτική εκείνων που θέλουν να διχάσουν την κοινωνία.

«Όχι στον ρατσισμό, όχι στον αντισημιτισμό, όχι στον αντιϊσλαμισμό», γιατί διαφορετικά «θα αυτοπαραδοθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταδικάζοντας στη συνέχεια με πλήρη σαφήνεια τις «πατριαρχικές δομές», καθώς η ίδια αυτοπροσδιορίζεται «φεμινίστρια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών καταδίκασε ιδιαίτερα το γεγονός, όπως είπε, ότι η κυβέρνηση θέλει να απόσχει από τον διάλογο στην Βουλή και να καταργήσει τον θεσμό των κοινωνικών εταίρων, ενώ «μίζερη» είναι, για παράδειγμα, και η τακτική της για να αποτρέψει την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Ενδεικτικό της ψηφοφορίας για την νέα σύνθεση του προεδρείου του κόμματος είναι το γεγονός πως το χαμηλότερο ποσοστό, 82,3%, συγκέντρωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του μέχρι πρόσφατα αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, συγκαταλεγόταν στους πιθανούς διαδόχους του και ο οποίος φέρεται να ηγείται της δεξιάς πτέρυγας στο εσωτερικό του κόμματος.

Με 19 ψήφους κατά, στο σύνολο των 650 συνέδρων, το Συνέδριο ψήφισε το νέο καταστατικό του κόμματος, ενώ με ποσοστό 96,1% εγκρίθηκε ο κατάλογος των υποψηφίων των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών για τις επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 26 Μαΐου 2019, του οποίου επικεφαλής είναι ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και πρώην αρχηγός της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας τους, ο Αντρέας Σίντερ.

Η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η νέα αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, με αστικο-φιλελεύθερη προέλευση και με «λαμπρή», όπως τονίζεται, επαγγελματική σταδιοδρομία ως γιατρός και ανώτατη υπάλληλος του αυστριακού υπουργείου Υγείας πριν από την ανάληψη της ηγεσίας του πριν από ενάμιση χρόνο, θα είναι μελλοντικά επικεφαλής της αυστριακής αντιπολίτευσης.

Απέναντί της η νέα αρχηγός θα έχει να αντιμετωπίσει πολιτικά την κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Πιστεύεται πως η ίδια θα συνεχίσει την γραμμή του προκατόχου της στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, ο οποίος δεν διέθετε ιδιαίτερη πολιτική εμπειρία στο παρελθόν, αλλά είχε αναλάβει, τον Μάιο του 2016, την αρχηγία του κόμματος και το αξίωμα του καγκελάριου ως επιτυχημένος τεχνοκράτης, έχοντας διατελέσει νωρίτερα γενικός διευθυντής των δημόσιων Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων.

Την υποστήριξή τους στην νέα αρχηγό – ως δέκατο αρχηγό τους μεταπολεμικά- των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, η οποία έγινε μέλος του κόμματος πριν από μόλις ενάμιση χρόνο, διαβεβαίωναν παραμονές του Συνεδρίου οι οργανώσεις του κόμματος τόσο από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια όσο και από τα συνδικάτα της χώρας, που χαιρετίζουν το γεγονός πως με την Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ αναλαμβάνει για πρώτη φορά, στα 130 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, μία γυναίκα την αρχηγία του.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας είχε γνωρίσει τη μεγαλύτερη άνθηση του την εποχή που ήταν αρχηγός του ο ιστορικός καγκελάριος της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι, ο οποίος κυβέρνησε επί 13 χρόνια με αυτοδύναμες κυβερνήσεις διαθέτοντας στη Βουλή απόλυτη πλειοψηφία άνω του 50% στο χρονικό διάστημα 1971-1983 και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του – και αργότερα Σοσιαλδημοκρατικό- αριθμούσε το 1980 πάνω από 730.000 μέλη.

Οι διάδοχοί του, οι αρχηγοί του κόμματος και καγκελάριοι, Φρεντ Ζίνοβατς, Φραντς Βρανίτσκι, Βίκτορ Κλίμα, Άλφρεντ Γκούζενμπαουερ, Βέρνερ Φάιμαν και Κρίστιαν Κερν, διαθέτοντας μόνον τη σχετική πλειοψηφία, είχαν ηγηθεί από το 1983 μέχρι το 1999, και -έπειτα από το διάλειμμα δεξιάς-ακροδεξιάς διακυβέρνησης της Αυστρίας μεταξύ 2000 και 2006- από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2017, κυβερνήσεων συνασπισμού στην Αυστρία με το Λαϊκό Κόμμα.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017 οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες βρέθηκαν δεύτερο κόμμα, χάνοντας την πρώτη θέση που αποσπούσαν σε εκλογές επί σχεδόν μισό αιώνα – με εξαίρεση τις εκλογές του 2002 – με ποσοστό 26,9%, ενώ πρώτη πολιτική δύναμη αναδείχθηκε το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς με ποσοστό 31,5%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης