Έκκληση στους πολίτες της χώρας τους να κάνουν χρήση του δημοκρατικού τους δικαιώματος και να προσέλθουν στις κάλπες στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, απευθύνουν σε βιντεο-μήνυμα τους ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και η (υπηρεσιακή) ομοσπονδιακή καγκελάριος Μπριγκίτε Μπίρλαϊν.

«Αγαπητές Αυστριακές και αγαπητοί Αυστριακοί, σας καλούμε να αναλάβετε τώρα ευθύνη για το μέλλον μας. Παρακαλούμε να σκεφθείτε σε ποιόν θα εμπιστευθείτε την ψήφο σας για την Αυστρία μας», τονίζουν στο μήνυμα τους ο πρόεδρος και η καγκελάριος, οι οποίοι βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη για την 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αρχή του βιντεο-μηνύματος γίνεται μία αναδρομή στις εξελίξεις των τελευταίων μηνών που η Αυστρία συνταράχθηκε από το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, γνωστό ως «Υπόθεση Ίμπιζα».

Το σκάνδαλο, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, είχε προκαλέσει στα τέλη Μαΐου τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και κατόπιν την προκήρυξη των επικείμενων πρόωρων εκλογών.

Όπως επισημαίνει εισαγωγικά στην έκκλησή του ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, «η Αυστρία βρέθηκε τους τελευταίους μήνες σε άγνωστο πολιτικό πεδίο και παρόλα όσα συνέβησαν, ήταν καλό να γνωρίζουμε ότι κάθε βήμα προβλεπόταν στο υπέροχο αυστριακό Σύνταγμα και τώρα βρισκόμαστε μπροστά από το τελευταίο βήμα, τις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, η καγκελάριος Μπριγκίτε Μπίρλαϊν (σ.σ. που έως τότε ήταν πρόεδρος του αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου) αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα προσωπικά της κίνητρα να αποδεχθεί την πρόταση του ομοσπονδιακού προέδρου και να αναλάβει στις αρχές Ιουνίου επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, με συναίσθηση ευθύνης για τη χώρα και το μέλλον όλων.

Κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή, απευθύνουν επίσης σε ένα σημερινό κοινό τους βίντεο από την ιστοσελίδα της αυστριακής Βουλής, ο πρόεδρος της Βόλφγκανγκ Σομπότκα και οι δύο αντιπρόεδροι της, η Ντόρις Μπούρες και η Ανελίζε Κίτσμιουλερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης