Πρόεδρος Αυστρίας: «Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι αναγκαία»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Μαΐου 2019, 02:44
Πρόεδρος Αυστρίας: «Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι αναγκαία»

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν δήλωσε σήμερα ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους πολιτειακούς θεσμούς μετά την παραίτηση του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αντικαγκελάριου και επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων.

Σε ανακοίνωσή του προς τον Τύπο, ο βαν ντερ Μπέλεν αναφέρει ότι συζήτησε το θέμα των πρόωρων εκλογών με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έβαλε τέλος στην κυβέρνηση συνασπισμού με την άκρα δεξιά και πρότεινε νέες εκλογές. Οι δύο θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα αύριο.

Η επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ δήλωσε ότι το κόμμα της δεν θα εμποδίσει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εάν προταθεί στο κοινοβούλιο.

Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε προηγουμένως ότι πρότεινε την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και το τέλος της συνεργασίας του με τον ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων που συγκλονίζεται από σκάνδαλο πολιτικής διαφθοράς.

Κουρτς και Στράχε σχημάτισαν τον Δεκέμβριο 2017 κυβέρνηση συνασπισμού, με πενταετή θητεία, με την συμμετοχή έξι ακροδεξιών υπουργών σε στρατηγικά πόστα, ανάμεσά τους τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών.

«Ως εδώ», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος αναφερόμενος στην «υπόθεση της Ιμπιζα» και στην στάση του εταίρου του, η οποία «πλήττει την πολιτική της αλλαγής και την εικόνα της Αυστρίας».

Ο Κουρτς δήλωσε ότι υπήρχαν ήδη κατά του Στράχε «βαριές» υποψίες για κατάχρηση εξουσίας με βάση αποκαλύψεις του Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 19 Μαΐου 2019, 02:44