Το σχεδιαζόμενο ταυτόχρονο άνοιγμα από τα μέσα Μαΐου -με την άρση σε διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού- υποστηρίζει ο νέος υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Αυστρίας, ο γιατρός γενικής ιατρικής Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν, ο οποίος τη Δευτέρα διαδέχθηκε τον παραιτηθέντα την περασμένη εβδομάδα για λόγους υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ.

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα είναι καλό να το κάνουμε αυτό και αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ποιοι ακριβώς τομείς θα πρέπει να ανοίξουν» τόνισε σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ο νέος υπουργός Υγείας, ο οποίος, όπως και ο προκάτοχός του, προέρχεται από τους Πράσινους που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η κατάσταση με την Covid-19 είναι πολύ διαφορετική στα επιμέρους εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, ωστόσο, όπως σημείωσε, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες το άνοιγμα μπορεί να ρυθμιστεί σε εθνικό επίπεδο.

Αυτή τη στιγμή γίνονται οι συντονισμοί εντός της κυβέρνησης, η οποία μαζί με τα ομόσπονδα κρατίδια και τους κοινωνικούς εταίρους βρίσκεται σε διαβουλεύσεις, των οποίων τα αποτελέσματα θα παρουσιάσουν από κοινού, την Πέμπτη ή την Παρασκευή, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ.

Ο υπουργός Υγείας κάλεσε τον πληθυσμό να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να εγκριθεί σε εθνικό επίπεδο το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, για το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να αναμένεται η τρέχουσα διαδικασία έγκρισης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνισε, δεν έχει επιφυλάξεις για εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί, όπως αυτά από την AstraZeneca και θα συνιστούσε οποιοδήποτε εγκεκριμένο εμβόλιο, με το οποίο θα εμβολίαζε επίσης τα μέλη της οικογένειάς του.

Ως γιατρός, ο ίδιος έχει ήδη λάβει και τις δύο δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, χωρίς να έχουν παρουσιαστεί κάποιες σημαντικές παρενέργειες, ανέφερε ο νέος Αυστριακός υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Την Τρίτη, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε παρουσιάσει την προοπτική ταυτόχρονου ανοίγματος από τα μέσα Μαΐου σε διάφορους τομείς στη χώρα, το οποίο όμως θα συνδέεται με «πολύ αυστηρούς όρους», όπως, για παράδειγμα, το υποχρεωτικό τεστ εισόδου στον χώρο της εστίασης και του τουρισμού – αλλά όχι στο λιανεμπόριο.

Το συγκεκριμένο σχέδιο ανοίγματος μετά το lockdown θα καταρτιστεί από την αποκαλούμενη Επιτροπή Ανοίγματος και οι πρώτες λεπτομέρειες θα είναι διαθέσιμες στο τέλος της εβδομάδας, ανέφερε, παρατηρώντας πως «όλοι χρειαζόμαστε ένα βήμα προς την κανονικότητα» και πως μέχρι τα μέσα Μαΐου τα δύο ομόσπονδα κρατίδια, η Βιέννη και η Κάτω Αυστρία, στα οποία ισχύει «σκληρό lockdown» μέχρι τις 2 Μαΐου, θα είναι στο ίδιο επίπεδο με τα άλλα επτά κρατίδια, όπου, για παράδειγμα, είναι ανοιχτό το λιανεμπόριο.

Την προοπτική για ένα ταυτόχρονο άνοιγμα στα μέσα Μαΐου στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της εστίασης και του τουρισμού, με σχεδιασμό ασφάλειας, είχε πρωτοπαρουσιάσει ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς την περασμένη Παρασκευή 16 Απριλίου, έπειτα από τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης συνασπισμού με εμπειρογνώμονες, την αντιπολίτευση και τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων.

Ο ίδιος είχε εμφανιστεί ικανοποιημένος από το ότι δεν καθίσταται αναγκαίο ένα lockdown σε εθνικό επίπεδο, το επίπεδο μόλυνσης είναι «σχετικά σταθερό», όλα τα βήματα ανοίγματος θα γίνουν «προσεκτικά» και για το ότι οι μάσκες, τα τεστ και το «πράσινο διαβατήριο» θα παίξουν έναν μεγάλο ρόλο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης